Dit is beter dan Youtube

16 mei 2008

Brugklasleerlingen en docenten van het Da Vinci College in Leiden presenteerden minister Plasterk van onderwijs donderdag de pilot van het Onderwijs Media Platform, een nieuw platform voor digitaal erfgoed.

Leerlingen en docenten van het Da Vinci College in Leiden lieten afgelopen donderdag minister Plasterk de Pilot Onderwijs Media Platform zien. Met dit platform kunnen leerlingen zoeken in digitale bronnen van Beeld en Geluid, het Nationaal Archief en Naturalis. De video's, foto's en teksten kunnen op hetzelfde platform verwerkt worden in werkstukken en presentaties. Docenten lieten de minister zien hoe gedigitaliseerd erfgoed een basis kan vormen voor rijk, zelf ontworpen lesmateriaal.

De leerlingen toonden zich enthousiast over het platform. "Dit is veel beter dan Youtube, want hier vind je alles bij elkaar en kan je het direct gebruiken in een werkstuk", liet een leerling weten. Minister Plasterk was erg te spreken over het feit dat het platform zo veel mogelijk gebruik maakt van open source componenten en dat het mogelijk is zelf bronnen toe te voegen. Ook de docenten zijn enthousiast. Sietske van der Horst: "Ik zie dat de leerlingen leuk vinden om in de online omgeving te werken en een groot voordeel is dat ik dit vakoverstijgend kan inzetten." Het Da Vinci College is een van de voorlopers in Nederland als het gaat om het gebruik en ontwikkelen van digitale leermiddelen.

Het platform bevindt zich een pilotfase; een twintigtal scholen in Nederland doet er een half jaar ervaring mee op waarna in september begonnen wordt met de ontwikkeling van een platform voor het hele voortgezet onderwijs. Unieke kenmerken van het platform zijn de koppeling van verschillende bronnenbestanden en verwerkingstools en de integratie met elektronische leeromgevingen op scholen.

De pilot is ontwikkeld in het kader van het project Beelden voor de Toekomst, door Beeld en Geluid en Kennisland in samenwerking met Kennisnet.

Kijk voor meer informatie op www.pilotomp.nl