Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Conferentie 19 mei tot 30 mei Teken tegen clusterbommen op www.stopclustermunitie.nl

Bericht van IKV Pax Christi

banner

Van 19 mei tot 30 mei 2008 vindt in Dublin de slotconferentie van het internationale proces tegen clustermunitie plaats. Daar moet een sterk verdrag uitkomen, anders wordt een unieke kans gemist. IKV Pax Christi is een handtekeningenactie gestart om de Nederlandse regering op te roepen om zich sterk te maken voor een verbod op dit type wapen.

Nederland neemt deel aan het internationale proces tegen clustermunitie, maar pleit tevens voor uitzonderingen op het verbod voor bepaalde typen clustermunitie. Nederland pleit op deze manier - tezamen met enkele andere westerse landen- voor een zwak verdrag. Een dergelijk verdrag kan de veiligheid van burgers echter niet voldoende garanderen.

Meer dan 98% van de slachtoffers van clustermunitie zijn burgers, die niet alleen tijdens maar ook lang na een conflict getroffen kunnen worden door achtergebleven submunities. Onontplofte clustermunitie maakt tot op de dag van vandaag slachtoffers. Een internationaal verdrag moet hun ondersteunen en voorkomen dat clustermunitie in de toekomst nog gebruikt wordt.

Roep de Nederlandse regering op om te pleiten voor een sterk verdrag op www.stopclustermunitie.nl.
---