Ingezonden persbericht


Nr. 7168 , 19 mei 2008

Eerste Grebbeliniedag met veel activiteiten

Ondanks het matige weer trok de eerste Grebbeliniedag op zaterdag 17 mei veel belangstelling. Langs de gehele Grebbelinie -van de Grebbeberg bij Rhenen tot Spakenburg- organiseerde een groot aantal organisaties en ondernemers leuke activiteiten.

In de ochtend werd door Utrechts gedeputeerde Anneke Raven bij camping Grebbelinie in Renswoude het startschot gegeven voor de Grebbeliniedag. Dat gebeurde door het afschieten van een kanon uit de Franse tijd. Het kanon was gedurende een rit van 1,5 uur aangevoerd door soldaten te paard, geheel gekleed in de uniformen uit die tijd.

Op verschillende andere plaatsen waren allerlei activiteiten georganiseerd, zowel grootschalige als kleinschalige evenementen en excursies. Bij camping Grebbelinie was een informatiemarkt. Daar werden ook excursies gehouden naar het inmiddels opgeknapte Fort Daatselaar. Bij Hoeve de Beek in Woudenberg was een groep soldaten actief die toonden hoe het leven in de mobilisatietijd was. De Historische Kring Leusden had bij Waterschap Vallei & Eem een tentoonstelling ingericht over de Grebbelinie bij Leusden. Door Stichting de Greb was een wandeling uitgezet langs verschillende bezienswaardigheden nabij de Grebbeberg.

Ondernemers

Ook lokale ondernemers waren tijdens de Grebbeliniedag actief. Zo kon op het Valleikanaal op meerdere plaatsen met de kano of een raft de Grebbelinie vanaf het water worden bekeken.

Valleisport in Woudenberg had de Grebbeliniedag bijvoorbeeld aangegrepen om op deze dag van start te gaan. De officiële opening werd verricht door wethouder Erris Zandbergen van de gemeente Woudenberg en gedeputeerde Anneke Raven.

Op de website www.grebbeliniedag.nl zijn foto's en een video-impressie van de Grebbeliniedag geplaatst.Ingezonden persbericht