Ingezonden persbericht


19 mei 2008
Persinformatie ( Persinformatie ( Persinformatie

Themaweek bij Bronovo over ondervoeding!

Van 19 tot 23 mei 2008 organiseert Bronovo in samenwerking met Nutricia, de themaweek: 'Als u ondervoed bent, is Bronovo het beste ziekenhuis'. Het doel van deze week is om het thema ondervoeding door ziekte op een positieve manier onder de aandacht te brengen en de patiënt te wijzen op het belang van een hogere eiwit- en calorie-inname.

Gedurende de themaweek zullen de voedingassistenten - die in het ziekenhuis de maaltijden en tussendoorverstrekkingen verzorgen - aan het bed van ondervoede patiënten een heerlijke cocktail shaken, op basis van de medische drinkvoeding Nutridrink Protein. Om deze hoogwaardige voedingskundige cocktails voor ondervoede patiënten te kunnen maken, hebben zij een workshop cocktails shaken gevolgd. Alle overige patiënten die deze week in het ziekenhuis verblijven krijgen iedere dag een fruitsmoothie geserveerd. Ook alle bezoekers aan het ziekenhuis krijgen de gehele week tussen 15.00 en 19.00 uur vanuit een stand op de begane grond een smoothie aangeboden.

In de Nederlandse ziekenhuizen blijkt 25 tot 40% van de patiënten bij opname ondervoed. Bronovo neemt deel aan het landelijk Sneller Beter-project 'Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in Nederlandse ziekenhuizen'. Ondervoeding uit zich in verlies van lichaamsgewicht en spiermassa, daling van de weerstand, verhoogde kans op complicaties, zoals infecties en doorligwonden en een vertraagde wondgenezing. Ondervoeding bij ziekte heeft derhalve ernstige gevolgen voor de totale gezondheidstoestand van de patiënt en leidt tot langzamer herstel en meer en ernstigere complicaties. Naar aanleiding van de uitkomst van de screening krijgt de patiënt dagelijks energie- en eiwitrijke hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. In geval van ernstige ondervoeding bij opname wordt tevens de diëtist ingeschakeld. Deze voedingsadviezen dienen ervoor de patiënt in een betere gezondheidstoestand te brengen.

Bronovo screent al haar patiënten bij opname op de verpleegafdelingen én op de pre-operatieve polikliniek op ondervoeding.

Nadere inlichting voor de redactie:
Stichting Bronovo-Nebo, Afdeling Communicatie, Mariëtte van Wijk, Tel: (070) 312 47 42; E-mail: mvwijk@bronovo.nl


---- --