NOVA

19-05-2008

Limburg
In Zuid-Limburg kunnen straks aanhoudingen worden verricht door Duitse en Belgische agenten. En dat is maar goed ook. Want de misdaad trekt zich ook niets aan van grenzen. Drugsrunners en inbrekers maken handig gebruik van de verschillende politiesystemen en de verschillen in wetgeving tussen Nederland, België en Duitsland. Als het aan scheidend hoofdcommissaris Wim Velings van de politieregio Limburg-Zuid ligt, gaat dat binnen een half jaar radicaal veranderen.

Geweld in Zuid-Afrika
Buitenlanders in Johannesburg zoeken massaal bescherming in gemeenschapscentra, kerken en politiebureaus. Het gaat vooral om migranten uit de buurlanden Zimbabwe en Mozambique. Ze zijn op de vlucht voor Zuid-Afrikaanse bendes met machetes, pistolen en messen. De buitenlanders worden ervan beschuldigd dat ze werk afpakken. Er zijn al zeker tweeëntwintig doden gevallen.

Bij NOVA een telefonische reactie van bisschop Paul Verryn die zijn kerk opende voor vluchtelingen uit Zimbabwe. Zijn kerk werd dit weekeinde aangevallen.

In de studio reageert Bart Luirink, hoofdredacteur van Africa Magazine.

Den Haag Vandaag: Dries van Agt
Dries van Agt, gehaat en geliefd als politicus, was vandaag terug in het Catshuis waar Minister-president Balkenende diens biografie overhandigde.

Presentatie: Clairy Polak en Pim van Galen

(onderwerpen onder voorbehoud)

De gevaren van chatten op internet


----------
NOVA / Den Haag Vandaag
Nederland 2
Ma t/m do: 22.15-22.45
Vrijdag: 22.15-22.55
Zaterdag: 22.10-22.30
Herhaling na middernacht