Ingezonden persbericht


S H O

Samenwerkende Hulporganisaties

Bekende Nederlanders uiten noodkreet

SHO voert actie Birma op

Den Haag, 19 mei 2008

'We laten ze niet in de steek'. Met deze boodschap ondersteunen een keur aan Bekende Nederlanders de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor de slachtoffers van de cycloon in Birma. Vanaf vanavond zijn spotjes van giro 555 te zien waarin onder meer Irene Moors, Jörgen Raymann en Giel Beelen oproepen geld te doneren. Ook onderstrepen ze met een persoonlijke boodschap de ernst van de situatie in het rampgebied.

Bijna twee weken na het openen van giro 555 voor de slachtoffers van de cycloon

Nargis in Birma, wordt de SHO-actie opgevoerd. Bekende Nederlanders als Monique

van de Ven, Eric Corton, Jörgen Raymann, Thijs van den Brink, Irene Moors, Giel

Beelen, Andries Knevel, Lee Towers en Floortje Dessing verschijnen in een

spot van de SHO. De spotjes, die zowel te zien zijn bij de publieke omroepen als bij de commerciële zenders, zijn kosteloos gemaakt. De BN-ers hebben belangeloos meegewerkt.

De situatie in Birma is schrijnend. Ruim één miljoen mensen is naar schatting slachtoffer geworden van de orkaan Nargis. Er is geen toegang tot schoon drinkwater en voedsel is nauwelijks voorhanden. Bovendien staat een deel van het land onder water. Daardoor is er een grote kans op het uitbreken van epidemieën. Het dodental blijft stijgen. Er is grote behoefte aan directe hulp, zoals tenten voor beschutting, medicijnen, waterzuiveringstabletten, voedsel en muskietennetten. Internationale en lokale hulporganisaties in Birma verlenen noodhulp in het getroffen gebied, maar er is dringend behoefte aan veel meer hulp.

De SHO hebben gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de cycloon Nargis in Birma. De SHO is een samenwerkingsverband van acht Nederlandse hulporganisaties (Nederlandse Rode Kruis, Kerk in Actie, Cordaid, Stichting Vluchteling, Tear, Oxfam Novib, Terre des Hommes en Unicef Nederland). Bij grote rampen werken zij samen in een Nationale Actie, dit keer onder de slogan 'Help slachtoffers cycloon Birma!'.

****