Nederlandse Spoorwegen

19 mei 2008

Medewerkers NS en ProRail vervullen spoorwensen Oprichting Stichting sPooRweNSdag

Afgelopen week zijn 150 medewerkers van NS en ProRail druk doende geweest met het vervullen van spoorgerelateerde wensen van minder mobiele mensen. Zo maakten zij het mogelijk dat vijf zussen, allen boven de tachtig, elkaar na 5 jaar eindelijk weer een keer konden ontmoeten en ook zorgden zij ervoor dat een groep van 20 verstandelijk gehandicapten uit Eindhoven per trein een bezoek aan het Spoorwegmuseum kon brengen.
Om van deze zogenoemde sPooRweNSdagen een jaarlijks terugkerend evenement te maken hebben vijftien medewerkers van NS en ProRail besloten tot de oprichting van Stichting sPooRweNSdag. Dit initiatief wordt door zowel NS als ProRail van harte ondersteund

De hoofdletters in de naam van Stichting sPooRweNSdag weerspiegelen de samenwerking van de medewerkers van ProRail en NS. De stichting heeft als doel om spoorgerelateerde wensen van minder mobiele mensen te realiseren. De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door het jaarlijks organiseren van een sPooRweNS dagen. Nog enkele voorbeelden van hun inspanningen van afgelopen week: de medewerkers zorgden ervoor dat een lichamelijk gehandicapte ICE fan de Nedtrain werkplaats kon bezoeken en mocht meerijden op de bok. Ook had een man met een autistische storing de dag van z'n dromen tijdens een bezoek aan een verkeersleidingspost van ProRail. In twee dagen tijd zijn in totaal meer dan 20.000 reizigerskilometers afgelegd door alle vrijwilligers en de in totaal 45 VIP's.
.

Noot aan de redactie
Meer informatie: Petra Fassaert, petra.fassaert@ns.nl, 06-295 98 143 - website: www.spoorwensdag.nl ProRail
ProRail zorgt voor 6.500 kilometer spoor en beheert 386 stations. Over het spoor rijden dagelijks 5500 reizigerstreinen met bijna 1,2 miljoen passagiers en rijden er ruim 350 treinen met een gezamenlijke vracht van 110.000 ton goederen. Daarmee is het Nederlandse spoorwegnet een van de drukste van Europa. Er zijn 13 verkeersleidingposten die het treinverkeer in Nederland aansturen. Bij ProRail werken 3000 mensen.

NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen treinreizigers hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De trein is een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot, terwijl de gemiddelde kilometerprijs lager is dan de variabele autokosten. Op de 379 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn.

NS Reizigers zorgt voor het rijden van de treinen en de informatie en service aan de reizigers op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken zijn om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Hispeed verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.

NS deelt het spoorwegnet ­ het drukst bereden van Europa ­ met ruim 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet


---- --