Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Burgemeester trekt noodbevel Oude Markt 14 in

Sittard-Geleen, 19 mei 2008 - Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft vanavond het noodbevel ingetrokken waarmee hij eerder vandaag het pand Oude Markt 14 in Sittard liet sluiten. De bewoners van het appartementencomplex hebben om 20.30 uur te horen gekregen dat ze weer mogen terugkeren naar hun woning.

Gisteravond kreeg de brandweer van Sittard-Geleen een melding dat in het pand een vreemde geur hing. Mensen die in het pand zijn geweest, klaagden over duizeligheid en een prikkelend gevoel aan de lippen. Nadat ze weer in de frisse lucht waren, verdwenen de klachten snel. Omdat de oorzaak en de samenstelling van de 'gaslucht' gisteravond niet kon worden vastgesteld, is het RIVM (Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu) gevraagd metingen te verrichten. Uit een analyse van de luchtmonsters is gebleken dat er aromatische stoffen in zaten, waaruit kan worden afgeleid dat er waarschijnlijk sprake is geweest van een aardolieachtig oplosmiddel dat mogelijk verdampt is. Om welk middel het precies gaat en waar zich dat bevond, is niet meer met zekerheid vast te stellen.

De brandweer van Sittard-Geleen heeft vanavond het pand met ventilatoren schoongeblazen. Daarna bleek de geur niet meer terug te keren en is besloten om de bewoners weer toegang te verlenen tot hun woning.

Op het adres Oude Markt 14 staan volgens de gemeentelijke administratie 13 mensen ingeschreven. Zes van hen zijn door de gemeente opgevangen en in de nacht van zondag op maandag in een hotel ondergebracht, vier hebben zelf voor opvang gezorgd. Een bewoner heeft zich vanmorgen bij de gemeente gemeld. Twee mensen waren tot nu toe niet bereikbaar.

Om 19.00 uur vanavond is er een informatiebijeenkomst geweest voor bewoners en omwonenden van Oude Markt 14. Zo'n veertig mensen waren hierbij aanwezig.


---
Gemeente Sittard-Geleen