Rathenau Instituut


OV-Chip-show over de perfecte OV-kaart

Nooit meer gehaast je portemonnee zoeken bij de kaartjesautomaat? Nooit meer stempelen in tram, bus of metro? Nooit meer zwartrijden? De vervoersbedrijven gaan het regelen: waar je ook in- of uitstapt, je kunt gewoon doorlopen en het juiste bedrag wordt automatisch van de kaart afgeschreven.

Dream on... De kinderziektes van de OV chipkaart zijn al maandenlang voorpaginanieuws en inmiddels is de lancering ver uitgesteld. Van chipkraak tot de opslag van persoonsgegevens: de makers lijken het niet goed te kunnen doen. Terwijl er in Tokyo al lang een werkend alomvattend systeem bestaat!

Maar wat wil de reiziger? Rommelen met de strippenkaart? Of zelfs via de telefoon afrekenen? En moeten we rekening houden met de mogelijke opsporingstoepassingen van de opgeslagen gegevens? Of liever een anonieme OV Chip kaart? Kortom: hoe kan de OV Chipkaart beter?!

Maandag 19 mei 2008, organiseren het Rathenau Instituut samen met debatcentrum TUMULT in Utrecht hierover een talkshow.

Met o.a.: één van de hackers betrokken bij het kraken van de OV Chipkaart, namens de Radboud Universiteit; Wijnand Duyvendak, Tweede Kamerlid Groen Links; Michael van der Vlis, voorzitter Rover Reizersorganisatie; Wouter Schilpzand, Technische Universiteit Eindhoven, verrichte 4 maanden onderzoek naar het Tokio OV systeem SUICA. Moderator: Christian van 't Hof (Senior Onderzoeker RFID Rathenau Instituut).

Datum: Maandag 19 mei Tijd: 20.00-21.30 uur
Locatie: TUMULT, Domplein 5, Utrecht. Toegang: vrij