Ingezonden persbericht

19 mei 2008
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2008 is gestart.

In de eerste ronde van de verkiezing maken de panelleden hun meest gewaardeerde beeldend kunstenaars bekend. Op 1 juli worden de 90 kunstenaars die door de circa 100 panelleden genomineerd zijn, bekend gemaakt en start de tweede ronde, de eerste publieksronde. Dan kunt u stemmen op een van de 90 genomineerde kunstenaars en zelf ook een kunstenaar voordragen.
Voor meer informatie over de uitslag van vorig jaar klikt u hier.

De verkiezing telt 4 stemrondes.

De eerste ronde van de verkiezing is de nominatieronde. Ieder panellid draagt zijn of haar meest gewaardeerde Nederlandse kunstenaars voor. De voordrachten leiden tot 90 nominaties.
In de tweede ronde van de verkiezing kan het publiek op de 90 genomineerde kunstenaars stemmen en daarnaast een niet genomineerde kunstenaar voordragen. Deze ronde leidt tot de selectie van de 25 halve finalisten en de samenstelling van de Galerie van Hedendaags Kunstenaars, die 100 kunstenaars omvat.
In de derde ronde kiezen de panelleden uit de halve finalisten, de 8 finalisten.
In de vierde en laatste ronde, kiest het publiek uit de acht finalisten de Kunstenaar van het Jaar.

De verkiezing is de grootste verkiezing.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Sterker, op het terrein van kunst in het algemeen. Door de jaren heen, is het aantal uitgebrachte stemmen voortdurend toegenomen. Dit jaar vindt de verkiezing voor de zesde maal plaats en zullen circa 45.000 stemmen worden uitgebracht. In 2007 werden ruim 36.000 stemmen geteld en in 2006 bijna 30.000 stemmen.
Door de uitgebalanceerde opzet waarbij zowel een groot aantal deskundigen als het publiek massaal hun stemmen uitbrengen, geeft de uitslag van de verkiezing een betrouwbaar overzicht van de actuele waardering van Nederlandse beeldend kunstenaars en hun werk.
Hier vindt u alle kunstenaars op alfabetische volgorde, die een of meerdere jaren in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars stonden.

Ook andere kunstenaars worden in de schijnwerpers gezet.

De verkiezing zet Nederlandse beeldend kunstenaars in de schijnwerpers. Extra geldt dat voor de Kunstenaar van het Jaar, het aanstormend talent (het Talent van het Jaar) en oudere beeldend kunstenaars (de Briljanten Kunstenaar van het Jaar).
De Briljanten Kunstenaar van het Jaar is de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Vorig jaar werd dat Co Westerik (1924). Het Talent van het Jaar is de kunstenaar jonger dan 35 jaar die het hoogst eindigt in de Galerie van HedendaagseKunstenaars. Vorig jaar werd dat Casper Faassen (1975).

De apotheose.

De uitslag van de verkiezing met de bekendmaking van de Kunstenaar van het Jaar, het Talent van het Jaar en de Briljanten Kunstenaar van het Jaar is op vrijdag 31 oktober, de dag voor aanvang van de Kunstweek, tijdens een VIP-avond in het Stedelijk Museum Schiedam. De avond biedt de aanwezigen naast een smakelijke maaltijd, bijzondere ontmoetingen en divers cultureel amusement.
Vrienden van de Kunstweek kunnen tegen speciale condities bij deze avond aanwezig zijn.

U ontvangt dit jaar 8 nieuwsbrieven over de verkiezing Kunstenaar van het Jaar.

medio mei ((met verkort protocol)
medio juni (met verwijzing naar het panel en aankondiging van de eerste publieksronde)
begin juli (met bekendmaking van de genomineerde kunstenaars)
medio augustus (met tussenstand van het aantal stemmen)
begin september (met bekendmaking van de 25 halve finalisten)
begin oktober (met bekendmaking van de 8 finalisten)
begin november (met bekendmaking van de winnaars)
medio december (met aanvullende informatie en terugblik)

Verantwoording.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar wordt sinds 2003 jaarlijks georganiseerd door Stichting Kunstweek. De Kunstweek is een volledig particulier initiatief gesteund door talloze instanties, bekende personen en autoriteiten in de kunstwereld. Als beeldende kunst een rol speelt in uw leven, kunt u uw sympathie voor het werk van de Kunstweek tonen, door Vriend(in) van de Kunstweek te worden. Bedrijven kunnen lid worden van de Kunstweek Business Club.