Vrije Universiteit Amsterdam

Veranderde activiteit van de hersenen in rust mogelijk indicatie voor ziekte van Alzheimer

19 mei 2008

Voor het eerst is het mogelijk om de activiteit van hersenen in rust duidelijk te meten en zichtbaar te maken. Uit onderzoek blijkt dat in rust bij iedereen dezelfde gebieden in de hersenen actief zijn en dat dit netwerk - ook als er geen taak wordt uitgevoerd - zeer actief is. Opvallend is dat bij de ziekte van Alzheimer de activiteit van de hersenen in rust juist afneemt; de hersencellen communiceren minder coherent. Dit geeft belangrijke aanknopingspunten voor een vroege diagnose van de ziekte van Alzheimer, omdat een veranderde hersenfunctie vooraf gaat aan veranderingen in de structuur van de hersenen. Dit blijkt uit het onderzoek van Jeske Damoiseaux, die op 20 mei aan VU medisch centrum promoveert.

Al een aantal jaren is het mogelijk met functionele MRI (fMRI) de activiteit in de hersenen zichtbaar te maken als er opdrachten uitgevoerd worden. Horen, zien, bewegen en geheugen hebben allemaal hun eigen plek in de hersenen. Wat er gebeurt in de hersenen als er geen taken uitgevoerd worden en welke delen dan actief zijn, was niet bekend. Damoiseaux past in haar onderzoek een nieuwe analysetechniek toe, waarmee de rustactiviteit van hersenen in beeld gebracht kan worden.

Het belang van het onderzoek is vooral gelegen in het feit dat zowel bij normale veroudering als bij de ziekte van Alzheimer de ruststand van hersenen minder actief wordt. Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer is de vermindering van de activiteit echter in andere delen van de hersenen te zien. De onderzoekster concludeert dan ook dat de ziekte van Alzheimer en normale veroudering twee verschillende effecten hebben op de hersenen. De ziekte van Alzheimer is niet een versnelde vorm van ouder worden. Met deze conclusie kan wellicht in vroeg stadium onderscheid gemaakt worden tussen normale veroudering en beginnende ziekte van Alzheimer.