Maastricht Aachen Airport


Innovatiebijeenkomst MRO Aerospace Nederland op MAA

Maastricht Airport 16-5-2008

"Sterke ideeën bij MKB, een basis voor samenwerking en versterking van het Maintenance Repair & Overhaul (MRO) cluster op Maastricht Aachen Airport"

MMB

Op vrijdag 16 mei 2008 organiseerde de stichting Maastricht Maintenance Boulevard haar eerste bijeenkomst op Maastricht Aachen Airport (MAA). Deze workshop, met als hoofddoel het opzetten van een netwerk van MKB bedrijven voor het genereren van innovatie ideeën voor de maintenance repair en overhaul (MRO) van vliegtuigen, werd goed bezocht. Reeds betrokken maar ook nieuwe bedrijven hadden met elkaar een vruchtbare discussie aangaande het opstarten van meerdere innovatie projecten.

De stichting Maastricht Maintenance Boulevard is in het leven geroepen nadat MAA in december 2006, werd aangewezen als meest geschikte locatie voor MRO clustering. Sinds deze datum hebben de betrokken partijen niet stilgezeten. In Juni 2006 namen een aantal bedrijven het voortouw en tekenden een intentieverklaring voor het verder ontwikkelen van het, op zichzelf al innovatieve, boulevard concept voor vliegtuigonderhoud op MAA. Naast de, deels al op MAA gevestigde onderhoudsbedrijven, nemen ook de luchthaven, NAG, provincie Limburg en NV Industriebank Limburg deel aan het project. In totaal is er op MAA ruimte gereserveerd voor 10 nieuwe hangars voor vliegtuigen die qua formaten vergelijkbaar zijn met de Boeing 737, tevens is er voldoende ruimte voor uitbreidingen en nieuwe backshops.. De Stichting MMB heeft onlangs de goedkeuring gekregen van SenterNovem (behorend bij het Ministerie van de Economische Zaken) om de voorbereidingsfase voor Innovatie Prestatie Contracten (IPC) in te gaan en minimaal 15 tot 35 MKB bedrijven voor diverse innovatie projecten te vinden.

De 50 deelnemers (van ca. 30 MRO bedrijven en instellingen) hebben tijdens de bijeenkomst reeds vele project ideeën gegenereerd. Tijdens de geanimeerde afsluitende discussie onder leiding van de dagvoorzitter Paul 't Lam (Apostrof), werden de deelnemers op ludiek wijze in een grote kring uit hun "tent" gelokt. Hierbij bleek dat verschillende project ideeën van bedrijven spontaan op elkaar aan te sluiten. Hiermee werd een eerste basis voor verdere samenwerking in de toekomst gelegd.

Jaap Heukelom (NV Industriebank Limburg) toonde zich verheugd met de behaalde resultaten: "We wisten dat er diverse ideeën bij de bedrijven waren, maar dat deze middag zo veel enthousiasme en ideeën zou brengen geeft een goede basis voor verdere samen werking. Binnen de MRO sector kan zo in Nederland een sterk cluster worden opgebouwd op MAA, dat internationaal kansrijk is. Het is heel goed dat deze regio al ruim op tijd is begonnen met fors uitbreiden van de vliegtuig onderhoud opleiding; het hebben van goed gekwalificeerd personeel werd op deze dag wederom gezien als prioriteit nummer 1 "

Bouke Veldman (Stratagem Strategic Research): "De IPC (Innovatie Prestatie Contract) regeling van SenterNovem (ministerie van Economische Zaken) biedt uitstekende mogelijkheden voor MKB bedrijven om eigen project ideeën uit te werken maar ook processen en systemen te verbeteren. Goed dat 2 mensen van Economische zaken bij deze innovatie middag zelf aanwezig waren. We gaan nu met de bedrijven aan de slag om de projecten te definiëren"

Ook Frank Jansen, namens de Netherland Aerospace Group onderstreepte het belang van de initiatieven van Stichting Maastricht Maintenance Boulevard: "Voor de MRO Business in Nederland is het van cruciaal belang om zich te clusteren, dat is niet makkelijk, echter wel essentieel om internationaal op dit gebied een rol te blijven spelen."

Ikverticket
Ryanair
vliegenvanafmaastricht.nl
Opvakantievanafmaastrich.nl
AKO
HOTELS

Part of the
Omniport Group.