Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Robin Swinkels sterkste snelschakende student

Na een jaar pauze werd dit jaar het Open Nederlands Studenten Snel Schaak Kampioenschap (ONSSSK) opnieuw georganiseerd door DSC uit Delft. 33 studenten uit alle uithoeken van Nederland trokken op vrijdag 16 mei naar Delft om te strijden om de felbegeerde titel en om wellicht een mooie geldprijs in de wacht te slepen. Tot de favorieten behoorden de kersverse Nederlands Kampioen Jan Smeets, met in zijn schaduw IM Robin Swinkels. Zij konden flink tegenstand verwachten van (bijna) IM Alexander van Beek, WGM Bianca Muhren en enkele local hero's.

Na een kort oponthoud wegens het ontsporen van een trein in de buurt van Delft, opende oud-rector magnificus van de TU Delft en gepassioneerd schaker, Herman van Bekkum, het toernooi. Hij wenste de deelnemers een succesvolle en plezierige dag toe. Dat laatste is zeker gelukt voor iedereen.

Aan de topborden was het erg spannend. Jan Smeets kende geen genade en won de ene na de andere partij, maar gaf tegen Robin Swinkels opeens een stuk weg en verloor. Dat een van beiden het toernooi zou gaan winnen was duidelijk, maar wie? Uiteindelijk eindigden Robin en Jan samen bovenaan met 9½ uit 11. Omdat Robin Swinkels het onderlinge duel had gewonnen, mag hij zich Open Nederlands Studenten Snel Schaak Kampioen 2008 noemen!

Gedeeld derde werden de altijd gevaarlijke Matthew Tan en de solide Stefan Kuipers. Groninger Grigori Kodentsov en local hero Marten Wortel deelden de 5e en 6e plek. De verassing van het toernooi was Rufael Mekuria die een thuiswedstrijd speelde; met 6½ punt won hij de eerste ratingprijs onder 2200 (en onder 2000).
Er waren naast zes prijzen voor de hoogst geëindigde spelers nog zes ratingprijzen te verdienen. De enveloppen werden uitgedeeld door Corniel Nobel, een vertegenwoordiger van hoofdsponsor Tjip. Omdat veel spelers op een gedeelde plaats eindigden, gingen er uiteindelijk 18 studenten met een (iets) vollere portemonnee naar huis.

Voor de eindstand zie http://www.delftseschaaksite.nl. Ted Barendse

---

Het Maas en Waal Chess 960 Schaakkunsttoernooi

Schaakvereniging Tornado organiseert op zondag 8 juni een schaaktoernooi, dat in het teken staat van de in januari 2008 overleden wereldkampioen Bobby Fischer. Tornado haakt daarmee in op een nieuwe rage, die in de schaakwereld aan het ontstaan is. In D'n Bogerd in Druten wordt een toernooi gespeeld volgens de regels van Chess960, ook wel Fischer Random Chess genoemd.

In Chess960 hebben de zware stukken geen vaste beginopstelling. De pionnen staan net als bij het gewone schaak op de tweede en de zevende rij. De overige stukken worden willekeurig neergezet, maar wel met enkele beperkingen. De koning moet tussen de torens staan om een rokade mogelijk te blijven maken en de lopers moeten op velden van verschillende kleruen staan. De zwarte stukken worden als het spiegelbeeld van de witte stukken opgesteld.

Tegelijk met het toernooi wordt in Druten de schaakkunstexpositie Global Chess van Schaakkunst georganiseerd. Deze duurt tot 30 juni. Deze tentoonstelling zal op 8 juni worden geopend door Hans Böhm. Het zal dus een geanimeerde schaakdag in Druten worden.

Snel aanmelden is noodzakelijk. Omdat de speelruimte door de schaakexpositie beperkt is, is ook het aantal deelnemers aan het schaaktoernooi beperkt. Aanmelden is mogelijk via hofstede@caiway.nl. Kijk voor de meest recente informatie over het toernooi op www.digibieb.nl/tornado.

Het toernooi wordt financieel gesteund door DGT Projects. Onder de deelnemers worden diverse DGT producten verloot.
---