VVD


23-5-2008

Europees Parlement stemt over versterking Timeshare Richtlijn

De Richtlijn uit 1994 die de Europese timeshare industrie regelt waarbij consumenten het recht kopen om gedurende een bepaalde tijd van het jaar een vakantieverblijf te bewonen, wordt herzien vanwege de problemen en lacunes in de omzetting in nationale wetgeving. Ook vindt een herziening plaats vanwege de intrede van langere termijn contracten.

Toine Manders is parlementair rapporteur op de herziening van de timeshare-richtlijn voor de Interne Markt commissie. Deze commissie stemde op 20 mei over de te nemen maatregelen voor de herziening. Deze maatregelen concentreren zich met name op het recht op terugtrekking (bezinningsperiode) voor consumenten na ondertekening van het contract. Het merendeel van de Interne Markt commissie wil dat dit 21 dagen wordt. Dit kan evenwel problemen opleveren in de onderhandelingen met de Raad, aangezien deze Europese consumentenwetgeving voorbereidt met een bezinningsperiode van 14 dagen ten aanzien van andere aankopen dan timeshare.

De ban op de eis van vooruitbetaling door consumenten wordt met het voorstel versterkt. Nu zijn de verschillen tussen de wetgeving van de lidstaten hieromtrent nog te groot. Ook komen de uitwisseling en doorverkoop van timeshare-contracten onder de reikwijdte van de richtlijn te vallen.

Manders heeft voorgesteld om een checklist voor consumenten in het voorstel voor de richtlijn op te nemen. Nu worden veel consumenten nog de dupe van complex juridisch taalgebruik in de contracten. In de gestandaardiseerde checklist zouden de belangrijkste elementen van het contract op overzichtelijke wijze moeten worden opgenomen zodat het makkelijker is voor consumenten om contracten op hun verschillen te beoordelen. Ook zouden de belangrijkste rechten van consumenten en de verkoopvoorwaarden opgenomen moeten worden. De Europese Commissie steunt het idee van Manders.

Manders:"Consumenten en legitieme handelaren worden nu versterkt in hun rechten en er komt meer overzichtelijke informatie voor de consument beschikbaar zodat deze weloverwogen beslissingen kan nemen. Er wordt ook een duidelijk signaal naar oneerlijke handelaren afgegeven: wie zich niet aan de regels houdt, belandt bij het politiebureau."

Na de zomer zullen onderhandelingen starten over de invoering van een horizontale kaderrichtlijn voor consumentenrechten die brede principes hanteert die van toepassing worden op alle onderwerpen die met consumentenrechten te maken hebben.