Ministerraad


Verfijning verplicht eigen risico in 2009

Persbericht | 23-05-2008

De groep verzekerden die voor het verplicht eigen risico compensatie krijgt, wordt uitgebreid met mensen die in 2006 en 2007 hoge ziekenhuiskosten of hoge kosten voor medisch specialistische zorg hadden. Deze verzekerden zijn in die twee opeenvolgende jaren in een zogenaamde diagnose kostengroep ingedeeld. De groep verzekerden met meerjarige, onvermijdbare zorgkosten zal hierdoor toenemen met maximaal 50.000 personen. Hiermee is maximaal 2,5 miljoen euro gemoeid. Dit staat in een Algemene maatregel van bestuur waar de ministerraad op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee heeft ingestemd.

Met ingang van 2009 wordt het voor zorgverzekeraars mogelijk om bepaalde kosten geheel of gedeeltelijk buiten het eigen risico te houden. Concreet betekent dit dat een zorgverzekeraar met zorgaanbieders afspraken kan maken over doelmatige en kwalitatief goede zorgverlening. Doordat de kosten van die afgesproken doelmatige zorg dan niet of niet geheel meetellen voor het verplicht eigen risico, worden verzekerden gestimuleerd van die kwalitatief hoogwaardige en doelmatige zorg gebruik te maken. Hiermee kan een impuls worden gegeven aan de vergroting van de kwaliteit van de zorg en het terugdringen van de kosten.

Met ingang van komend jaar wordt de eigen bijdrage voor psychotherapie afgeschaft. De vergoeding voor psychotherapie wordt niet meer apart, maar als onderdeel opgenomen in de vergoeding van een gehele behandeling, die meer kan omvatten dan uitsluitend psychotherapie. Daardoor wordt psychotherapie niet meer apart geregistreerd en is de eigen bijdrageregeling psychotherapie nauwelijks uitvoerbaar.

Het kabinet heeft verder besloten dat het percentage van de zorgkosten dat meetelt voor het verplicht eigen risico per 1 januari 2009 moet worden vastgesteld op 100. Uit onderzoek is gebleken dat een percentage lager dan 100 niet leidt tot een grotere remmende werking van het gebruik van het eigen risico. Sterker, er zou eerder sprake zijn van een tegengestelde werking. Ook zou een lager percentage leiden tot hogere administratieve lasten.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de Algemene maatregel van bestuur wordt voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer (voorhangprocedure van vier weken) en vervolgens voor advies aan de Raad van State wordt gezonden. De Amvb treedt per 1 januari 2009 in werking.