Vlaamse Overheid

beleidsplan

9 op de 10 gemeenten hebben lokaal sociaal beleidsplan

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 23 mei 2008

Het Decreet Lokaal Sociaal Beleid van de Vlaamse Regering voorziet dat de 308 gemeenten in Vlaanderen een Lokaal Sociaal Beleidsplan moeten indienen. Met dit plan wil de Vlaamse Regering meer afstemming bekomen tussen alle vormen van dienstverlening. Het lokaal sociaal beleidsplan is het instrument dat de samenwerking tussen de gemeente, het OCMW en andere welzijns- en zorgactoren op lokaal vlak vorm geeft. Dankzij dit plan geeft het lokaal bestuur aan elke burger zicht op de geplande projecten die moeten leiden tot een toegankelijke, klantvriendelijke en sociale dienstverlening.

Op 31 december 2007 bleek dat maar 185 gemeenten hun Lokaal Sociaal Beleidsplan hadden ingediend. Minister Vanackere heeft toen uitstel verleend om de gemeenten de kans te geven om een goed overlegd en onderbouwd plan uit te werken. Ten laatste op 1 mei moesten alle gemeenten hun plan hebben ingediend.

Door het uitstellen van de inleverdatum blijkt dat alle lokale besturen (gemeenten en OCMW's) de kans hebben gekregen om in overleg met lokale zorgaanbieders, OCMW's, opvoedingsinstanties, huisvestingsdiensten, huisvestingsdiensten en andere sociale actoren toch nog een kwalitatief sterk lokaal beleidsplan af te leveren. De minister stelt vast dat de gemeenten hiervan gebruik hebben gemaakt en spreekt van een succes.

Op dit ogenblik hebben 275 van de 308 lokale besturen (89%) een lokaal beleidsplan ingediend.

Elk beleidsplan wordt grondig geanalyseerd. De globale analyse moet een zicht geven op wat de gemeenten belangrijk vinden, bijvoorbeeld het huisvestingsbeleid en tewerkstelling, welke lokale problemen er zijn en welke acties de lokale besturen zullen uitvoeren om op bepaalde noden in te spelen. De beleidsplannen hebben een belangrijke signaalwaarde voor de Vlaamse Overheid.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be