PvdA Europees parlement


Turkije maar moeilijk op weg naar Europa

21 mei 2008

Emine Bozkurt Turkije werkt als kandidaatland voor toetreding tot de Europese Unie aan de beloofde hervormingen, maar doet dat volgens het Europese Parlement op een tergend langzaam tempo. Vandaag werden de onderhandelingen met Turkije opnieuw besproken in het Europese Parlement. Het evaluatierapport is constructief maar kritisch over de voortgang, en dat is zeer terecht vinden de PvdA-europarlementariërs Jan Marinus Wiersma en Emine Bozkurt.

"Turkije wordt behandeld als elk ander kandidaatland. Het tempo van de onderhandelingen is simpelweg afhankelijk van de kwaliteit ervan. Turkije heeft op dit moment grote interne politieke problemen en dat verlamt het toetredingsproces danig", verklaart Jan Marinus Wiersma.

Er is grote bezorgdheid over de dreigende opheffing van de AK-regeringspartij. Wiersma: "Het verbieden van een politieke partij is voor ons alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden acceptabel. Turkije moet zich wel houden aan de Europese democratische regels."

De nieuwe regering van premier Erdogan kondigde aan vaart te zullen maken met de hervormingen die Europa eist. 2008 zou het jaar worden van de hervormingen in Turkije, maar tot nu toe zijn alleen maar eerste kleine stappen gezet, zo vinden de PvdA-europarlementariërs. Wiersma: "De Turkse regering heeft nu een voorstel gedaan om het artikel 301 in het Turkse Strafwetboek, dat de vrijheid van meningsuiting beperkt, anders te formuleren. Wij zien dit als een eerste poging om het bewuste artikel op termijn volledig te schrappen. Elke beperking op de vrijheid van meningsuiting dient te verdwijnen."

Ook verwacht Wiersma dat Turkije de problemen met de Koerdische minderheid anders aanpakt. "Erkenning van die bevolkingsgroep is essentieel. De regering dient op zijn minst de vrijheid te vergroten om de Koerdische taal te spreken en te onderwijzen."

Emine Bozkurt ziet kleine verbeteringen op het gebied van sociale wetgeving en vrouwenrechten. "Recent aangenomen arbeidswetgeving heeft o.a. tot doel de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Diezelfde wet leidt wel tot een verslechtering in de kinderopvang. Dat helpt vrouwen niet echt verder!" Volgens de Turkse wetgeving zijn vrouwen gelijk, maar in de praktijk zijn ze nog steeds ondergeschikt. "Er zijn beloftes gemaakt door de Turkse regering , maar die moeten ingelost worden. Ik blijf pleiten voor een vrouwenrechtencommissie met volledige wetgevende bevoegdheden." Bozkurt wil een verbetering van àlle mensenrechten in Turkije. "In Turkije kunnen vakbonden nog steeds niet vrij en openlijk werken. En homo-organisaties worden voortdurend bedreigd met sluiting omdat ze in strijd met de goede zeden zouden zijn. Dit soort vage criteria moeten voorgoed uit de grondwet verdwijnen."

De conclusie vandaag in het Europees Parlement is dat Turkije wel op weg is naar toetreding tot de Europese Unie, maar nog een moeilijke weg te gaan heeft.