Gemeente Leiden
College geeft plannen transformatie Willem de Zwijgerlaan groene vlag

De Willem de Zwijgerlaan moet worden aangepast. De weg is in technische zin versleten, er wordt een forse toename van verkeer verwacht en er zijn gewijzigde verkeerskundige eisen. Ook wordt de wijk Leiden Noord door de Willem de Zwijgerlaan gesplitst in een noordelijk en zuidelijk deel.

Inpassing van de weg in de ruimtelijke plannen van de omgeving heeft als doel de kwaliteit van die omgeving te vergroten en de noordelijk gelegen wijken met de zuidelijke te verbinden. Dit vormt een van de belangrijkste pijlers onder het Wijkontwikkelingsplan Leiden Noord.
Door hoogwaardige herinrichting, het aanbrengen van groene elementen en met name de bouw van twee overkluizingen krijgt de nieuwe Willem de Zwijgerlaan een totaal ander karakter.

Overkluizingen

Door de overkluizing ter hoogte van de Gooimeerlaan komt het park 'Tuin van Noord' aan de voeten te liggen van Nieuw Leyden. Door de overkluizing ter hoogte van de huidige Kooilaan kan het centrum Kooiplein uitgebreid worden. Op de overkluizingen worden fiets- en voetpaden aangelegd. De overkluizingen zorgen voor verkeersveilige oplossingen. Verkeerslichten komen te vervallen zodat het verkeer beter doorstroomt en de luchtkwaliteit langs de route verbetert.

Planning werkzaamheden

De transformatie van de Willem de Zwijgerlaan zal ongeveer vier jaar duren. De werkzaamheden starten naar verwachting in het derde kwartaal van 2008 en zijn in 2012 klaar. De aanleg gebeurt in twee hoofdfasen. De eerste fase bestaat uit het verleggen van de Gooimeerlaan en het kruispunt ter hoogte van de Sumatrastraat / IJsselmeerlaan. Gedurende de eerste fase blijft het verkeer aan beide kanten zoveel mogelijk gebruik maken van twee rijstroken. Wel wordt een aantal aansluitende wegen tijdelijk afgesloten en omgeleid. In de tweede fase worden de overkluizingen en de overige wegvakken van de Willem de Zwijgerlaan aangelegd. In deze fase wordt de weg over een groot deel versmald van twee tot één rijstrook aan beide kanten om de overkluizingen te kunnen bouwen.

Noot voor de pers:

Nadere informatie:

Floor van Deursen, bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 38.
Bijlage: een powerpointpresentatie met diverse artist impressions van de toekomstige Willem de Zwijgerlaan. De artist impressions uit de powerpointpresentatie zijn ook seperaat beschikbaar op aanvraag.

Met vriendelijke groeten,

Fons Delemarre

Bureau Communicatie gemeente Leiden

(071) 516 50 55 / 06-54 72 58 18

f.delemarre@leiden.nl

---------------------------------------------- DISCLAIMER -------------------------------------------

Dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en kan informatie bevatten
die persoonlijk of vertrouwelijk is en niet openbaar mag worden gemaakt krachtens wet- of
regelgeving of overeenkomst. Gebruik van de inhoud ervan door anderen zonder toestemming
van de afzender of geadresseerde is onrechtmatig. Mocht dit e-mailbericht ten onrechte bij
u terechtgekomen zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk terstond contact met ons op te nemen.

---