Ingezonden persbericht

Persbericht 08-16
Cultuurhistorische Dagtochten
Varen door de Biesbosch naar oude vestingstadjes

Dordrecht, 23 mei 2008

Al jaren vaart rondvaartboot de Halve Maen vanaf Biesboschcentrum Dordrecht niet alleen door de Biesbosch, maar ook naar mooie plaatsen daar net buiten, zoals Geertruidenberg en Woudrichem. De 'cultuurhistorische dagtochten' zijn erg geliefd bij ouderen, omdat je op een ontspannen en rustige manier veel ziet tijdens een dagje uit. De rust wordt versterkt doordat de boot op zonne-energie vaart. Je hoort hem dus niet. Er zijn gidsen aan boord die van alles vertellen over de bezienswaardigheden onderweg.

Geertruidenberg. De dagtocht naar Geertruidenberg is een echte Biesboschtocht, want je vaart dwars door het Nationaal Park de Biesbosch. Onderweg vertellen Biesboschgidsen van alles over de geschiedenis van de Biesbosch. In Geertruidenberg kun je een stadswandeling onder leiding van een gids maken, de plaatselijke markt bezoeken of lekker op een terrasje gaan zitten. Na 2 uur begint de terugtocht via een andere route dan de heenweg, maar opnieuw dwars door de Biesbosch. Verdeeld over de dag worden drie van de vier sluizen in de Biesbosch gepasseerd. Twee ervan zijn 'groene kolk' sluizen: sluizen met een natuurlijke graswand. Van dit type sluis zijn er nog maar vier in Nederland over, waarvan twee in de Biesbosch. de Dagtocht naar Geertruidenberg vindt plaats op 10 juli, 7 augustus, en 8 en 29 september.

Willemstad. Willemstad is een ander mooi vestigstadje, gelegen op de grens van Holland, Brabant en Zeeland aan het Hollands Diep. Vanaf Biesboschcentrum Dordrecht vaar je er, via de 'groene rivier' Nieuwe Merwede, in tweeënhalf uur naar toe. Gidsen van het Biesboschcentrum gaan mee op de tocht. Zij vertellen onderweg over het Nationaal Park De Biesbosch, waar de Nieuwe Merwede als verbindingsader tussen het Hollandse en het Brabantse deel dwars doorheen loopt. In Willemstad kun je een stadswandeling met gidsen maken, waarna de terugreis over de Oude Maas gaat. De tocht naar Willemstad wordt gevaren op 16 juni, 24 juli en 14 augustus.

Woudrichem. Wie het stadje Woudrichem wil bezoeken, kan op 17 en 31 juli, 28 augustus en 16 oktober mee met de Dagtocht Loevestein. Naar keus ga je van boord in de historische haven van Woudrichem of bij Slot Loevestein voor een bezoek aan het stadje of het kasteel. Hier stap je ook weer op de rondvaartboot Halve Maen.

Oud-Beijerland. De vaartocht naar dit stadje voert over de Merwede, de Oude Maas en het Spui. Na aankomst in Oud-Beijerland kunnen de gasten kiezen voor een stadswandeling met gids of een bezichtiging op eigen gelegenheid. De Dagtocht Oud-Beijerland wordt gehouden op 2 juni en 21 augustus.

Reserveren. Meer informatie over de cultuurhistorische dagtochten bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 in Dordrecht. T 078 630 53 53, E info@biesbosch.org.



Ingezonden persbericht