Centrum voor Wiskunde en Informatica

PERSBERICHT

Wiskundige Phillip Griffiths ontvangt Brouwerprijs

Let op! Embargo tot vrijdag 23 mei, 12.00 uur.

Op 14 juli 2008 reikt het Koninklijk Wiskundig Genootschap (KWG) de Brouwerprijs uit aan de befaamde wiskundige Phillip A. Griffiths (1938). De Brouwerprijs is de meest prestigieuze Nederlandse wiskundeprijs die internationaal in hoog aanzien staat. Na een lofrede ontvangt Griffiths de gouden Brouwer medaille, en valt hem de eer te beurt om de Brouwerlezing te verzorgen tijdens het 44ste Nederlands Mathematisch Congres.

Phillip A. Griffiths (USA, 1938) is een veelzijdig, invloedrijk en buitengewoon productief meetkundige. Hij is onderzoeker aan het Amerikaanse Institute for Advanced Study in Princeton. Zijn werkterrein ligt voornamelijk op het gebied van de complex-algebraische meetkunde en de (complexe) differentiaalmeetkunde. Met zijn werk aan algebraische cykels en variaties van Hodgestructuren heeft hij nieuwe wegen gewezen, die velen na hem hebben gevolgd. Tijdens zijn verbintenis met de universiteiten van Berkeley, Princeton en Harvard heeft hij in korte tijd een schare van buitengewoon begaafde leerlingen voortgebracht.

Luitzen E.J. Brouwer (1881-1966) was een van de meest vooraanstaande Nederlandse wiskundigen. In 2007 bracht TNT Post een postzegel met zijn beeltenis uit. Kort na het overlijden van Brouwer heeft het KWG, samen met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Brouwerprijs ingesteld. Een speciale commissie selecteert een excellente wiskundige in een bepaald deelgebied, dit jaar is dat de meetkunde.

Het Nederlands Mathematisch congres maakt dit jaar deel uit van het Fifth European Congress of Mathematics (5ECM) dat van 14-18 juli 2008 in de RAI in Amsterdam wordt gehouden. Het Centrum Wiskunde & Informatica, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam zijn trekkers van dit internationale congres in Nederland.