Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Behoud zorg in natura

Behoud zorg in natura

23-05-2008 * De SP vindt dat er geen alfahulpen mogen worden ingezet als klanten van thuiszorg om zorg in natura vragen. SP-raadslid Carlien Boelhouwer: "Mensen die om zorg in natura vragen moet je niet een alfahulp geven. Hierbij ben je namelijk zelf de werkgever van je hulp wat deze mensen niet willen. De gemeente moet zorgen dat organisaties die binnen haar grenzen thuiszorg aanbieden, alleen alfahulpen inzetten als de klant dat zelf wil." Carlien Boelhouwer
Begin dit jaar berichtten de media dat de staatssecretaris het voornemen heeft om de WMO per volgend jaar te wijzigen. Een van de wijzigingen betreft dat zorgaanbieders geen alfahulpen meer mogen inzetten voor huishoudelijk hulp 1. Dat mag vanaf 1 januari 2009 alleen als de cliënt er zelf om vraagt. Op dit moment is deze wijziging nog niet van kracht en worden in Amsterdam alfahulpen ingezet als om zorg in natura is gevraagd, zoals bij Zorgondersteuning Nederland.

Bij een alfahulp is de klant werkgever met alle zorgen van dien: bij ziekte moet worden doorbetaald, de betaling moet je zelf doen, enzovoort. Dat is heel wat anders dan zorg in natura, dan is de zorghulp in dienst van de organisatie. De SP vindt dat de gemeente niet moet accepteren dat alfahulp wordt geboden als zorg in natura wordt gevraagd. Boelhouwer: "De gemeente moet niet wachten op een eventuele wetwijziging, maar nu direct in actie komen."