Partij van de Arbeid

Subsidie loonkosten langdurig werklozen

25-05-2008 04:11

Werkgevers die mensen in dienst nemen die langdurig werkloos of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn, kunnen een jaar lang subsidie op de loonkosten krijgen. PvdA-kamerlid Spekman:Het is een goede zaak dat er meer mogelijkheden komen om mensen aan het werk te helpen.'

Het moet wel om een echte baan gaan of een nieuwe baan die na dat jaar voortduurt.

Participatieplaatsen
Daarnaast komen er participatieplaatsen waarin mensen die nog lastiger plaatsbaar zijn, ervaring opdoen met behoud van uitkering. Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel daartoe, Stimulering Arbeidsparticipatie (Stap), van minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Het idee was al in het coalitieakkoord aangekondigd.

Zo snel mogelijk aan de slag
Met het geld dat het kabinet voor de maatregelen uittrekt, kunnen ongeveer 90.000 mensen met een werkloosheidsuitkering (WW) of deels arbeidsongeschikten aan de slag komen. Het UWV gaat de regeling uitvoeren. De loonkostensubsidie is maximaal 50 procent van het minimumloon. Mensen in een participatieplaats krijgen scholing en een premie zodat ze er financieel op vooruit gaan. Spekman: Het is voor ons belangrijk dat er alles aan gedaan wordt om iemand zo snel mogelijk bij een reguliere werkgever met een CAO aan de slag te krijgen.