Gemeente Rotterdam

Kassa voor gemeente Rotterdam

Wanbetalers rekenen in één weekend ruim 33.000 euro af

De ANPR-actie bij de Maastunnel op vrijdag en de actiedag 'Uw belasting klemt' van zaterdag jl. heeft de gemeentelijke schatkist direct 32.230 euro opgeleverd. Tijdens deze twee actiedagen werd beslag gelegd op 88 auto's voor een totale belastingschuld van 98.273 euro. Nadat ter plaatse door veel wanbetalers direct met de deurwaarders van Gemeentebelastingen werd afgerekend, moesten toch nog 21 in beslag genomen auto's worden afgevoerd. Als de belastingschuld na vier weken nog niet is betaald, worden deze auto's openbaar verkocht via de internetveiling ExecutieVeiling.nl.

ANPR controle
Afgelopen vrijdag werd door de regio-politie Rotterdam-Rijnmond, in samenwerking met de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW), de Douane, de landelijke belastingdienst en Gemeentebelastingen Rotterdam, bij de Maastunnel een ANPR-controle gehouden. De gemeentelijke belastingdeurwaarders legden voor een bedrag van 30.118 euro beslag op 36 auto's. Tijdens deze ANPR-controle werd direct 12.230 euro aan belastingschulden betaald. Deze mensen konden hun reis met de auto vervolgen, voor zeven bestuurders betekende de ANPR-controle het einde van de rit. Hun auto werd gelijk afgevoerd.

Uw belasting klemt
De deurwaarders van Gemeentebelastingen zijn zaterdag jl. met de camerawagen op pad geweest. Op die dag werden 52 wanbetalers opgespoord. Zij hadden een totale belastingschuld van 68.155 euro. Door het zetten van een wielklem werden zij 'met klem' verzocht hun belastingschuld direct te komen betalen. De meeste wanbetalers kozen eieren voor hun geld, de deurwaarders konden gelijk 21.000 euro afrekenen.

Buitenlandse kentekens
Zowel tijdens de ANPR-controle op vrijdag, als op de actiedag daarna maakten ook bestuurders van auto's met buitenlandse kentekens kennis met de gemeentelijke belastingdeurwaarders. Van de 88 auto's die tijdens de acties in beslag werden genomen waren er 15 met een buitenlands kenteken. De eigenaren rekenden gelijk ruim 7800 euro af met de gemeente. Vier auto's staan nog op de klem. De verwachting is dat de eigenaren van deze auto's de binnen een paar dagen komen betalen.

Vakantiegeld
Rond deze tijd wordt in veel gevallen het vakantiegeld uitbetaald. Daarom is de kans nu veel groter dat alsnog de belastingschuld geïncasseerd kan worden. Gemeentebelastingen waarschuwt daarom voor meer acties. De actie 'Uw belasting klemt' is daar één van, maar de deurwaarders zoeken de wanbetalers begin juni ook thuis op. Zij gaan dan onder andere naar Tuindorp - Vreewijk in Rotterdam Zuid om bij de wanbetalers beslag te leggen op hun inboedel en ander huisraad.

Vorige week werd in de wijk Pendrecht ook al bij 15 wanbetalers voor 23.000 euro beslag gelegd wegens gemeentelijke belastingschulden. Bij die gezamenlijke actie werkte Gemeentebelastingen samen met de dienst Stadstoezicht, de Stadsmarinier en de politie. Over deze handhavingsactie waren de verschillende diensten zeer tevreden. Want naast de aanpak van wanbetalers is ook een aantal gevallen van woon- en uitkeringsfraude geconstateerd. De politie arresteerde bovendien vier personen voor verschillende strafbare feiten. Verder werden tijdens de actie controles gehouden en werd opgetreden wegens diverse overtredingen.

---

ANPR: Automatic Number Plate Recognition (kentekenplaat herkenning)

Wanbetaler: Iemand die na het aanslagbiljet, de aanmaning, het dwangbevel en het hernieuwde bevel tot betalen nog steeds de aanslag niet (volledig) heeft betaald.

Auto's met buitenlandse kentekens: In toenemende mate worden parkeerbonnen (naheffingsaanslagen parkeerbelasting) uitgeschreven voor auto's met buitenlandse kentekens. De eigenaargegevens zijn veelal niet te achterhalen. Daarom zet de gemeente een wielklem op deze auto's als er 10 of meer parkeerbonnen voor dat kenteken zijn uitgeschreven. Het gaat dus niet om toeristen en zakenlieden die een enkele keer in Rotterdam zijn, maar om mensen die langere tijd in de stad verblijven en consequent verzuimen parkeergeld te betalen.

Bron: Communicatie GBR, 26-05-2008