Politie neemt zeven rijbewijzen in bij alcoholcontroles

plus 25 keer proces-verbaal

Politie Hollands Midden, 26-05-2008 o De politie heeft het afgelopen weekend zeven rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die werden betrapt op het rijden onder invloed. Bij de ademanalyses werd boven de limiet van 220 ug/l geblazen en boven de invorderingsgrond. Deze ligt op 350 ug/l voor de beginnend bestuurder en voor anderen op 570 ug/l. Naast dat de bestuurders hun rijbewijzen hebben moeten inleveren, maakt de politie proces-verbaal tegen ze op.

In Lisse hield de politie zaterdag 24 mei rond 02.25 uur op de Heereweg een 34 jarige automobilist uit Voorhout aan. De man verzette zich bij zijn aanhouding, beledigde agenten en vernielde ademtestapparatuur. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed wordt er ook voor die feiten proces-verbaal opgemaakt. De uitslag van zijn ademanalyse was 695 ug/l.

In Noordwijkerhout hield de politie zaterdag 24 mei rond 02.50 uur op de Maandagsewetering een 19 jarige automobiliste uit Noordwijkerhout aan. De uitslag van haar ademanalyse was 590 ug/l.

In Leiden hield de politie zaterdag 24 mei rond 05.10 uur op de Haagweg een 17 jarige bromfietser uit Voorschoten aan. De uitslag van zijn ademanalyse was 605 ug/l. De jongen kon zijn rijbewijs die nodig is voor het besturen van een bromfiets, inleveren. Die avond rond 23.50 uur hield de politie op de Botermarkt een 23 jarige motorrijder uit Leiden aan. Hij probeerde er bij het zien van de politie van tussen te gaan. Op de Botermarkt ging hij echter met zijn motor onderuit. Naast dat hij onder invloed verkeerde, de uitslag van zijn ademanalyse was 830 ug/l, reed hij zonder verzekering, kenteken en was hij niet in het bezit van een rijbewijs. De politie heeft de motor in beslag genomen. Op zondag 25 mei rond 00.45 uur controleerde de politie op de Herensingel een 37 jarige in Leiden verblijvende man. Hij was onder invloed en bestuurde een auto. De uitslag van de na zijn aanhouding uitgevoerde ademanalyse was 1095 ug/l. Omdat de man buitenlander is, besloot justitie hem een boete op te leggen van 1350 euro. De man betaalde deze en kreeg daarop zijn rijbewijs weer terug.

In Voorschoten stopte zondag 25 mei rond 04.00 uur op de Veurseweg een 45 jarige automobiliste uit Naaldwijk niet voor de met een politieauto gegeven stoptekens en botste er tegen aan. Van de vrouw heeft de politie bloed laten afnemen om het alcoholpercentage in het bloed te onderzoeken.

In Hazerswoude-Rijndijk gebeurde op de N11 zondagmorgen 25 mei rond 09.40 uur een ongeval veroorzaakt door een 42 jarige automobilist uit Hazerswoude-Rijndijk. Plotseling raakte hij de controle over zijn voertuig kwijt, botste tegen de vangrail, kaatste terug en kwam op de weg tot stilstand. Daarbij werd een andere automobilist geraakt. Het bleef veelal bij materiële schade. Agenten stelden drankgebruik bij de man vast en hielden hem aan. De uitslag van zijn ademanalyse was 925 ug/l.

Wel proces-verbaal geen invordering Verder kregen nog vijfentwintig bestuurders van motorvoertuigen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Deze bestuurders kwamen boven de limiet van 220 ug/l (90 ug/l beginnend bestuurder) uit maar bleven onder de invorderingsgrond van 570 ug/l (350 ug/l voor beginnend bestuurder. Het ging hier om de plaatsen: Noordwijkerhout (2x), Noordwijk (4x), Katwijk, Leiden (9x), Zoeterwoude, Alphen aan den Rijn (3x), Reeuwijk, Gouda (3x) en Krimpen aan de Lek. In het belang van de verkeersveiligheid zal de politie blijven controleren op het gebruik van alcohol in het verkeer.