Ingezonden persbericht


Persbericht

SABIC Innovative Plastics wint 2007 National ENERGY GLOBE Award voor het Brine Recovery Project te Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM, The Netherlands - 27 mei 2008 - SABIC Innovative Plastics is uitgeroepen tot winnaar van de ENERGY GLOBE Award voor Nederland als erkenning van het Brine Recovery Project zoals toegepast in de fabriek te Bergen op Zoom. Gisteren, in het EU Parlement in Brussel, ontving het bedrijf erkenning voor het bereiken van belangrijke milieuvoordelen, die mogelijk gemaakt worden door een innovatief proces voor de terugwinning van zout. Het proces zuivert het zout gebruikt in de fabricage van polycarbonaat kunststoffen en maakt dit geschikt voor hergebruik. Dit duurzame proces reduceert het gebruik van keukenzout, de hoeveelheid afvalwater en de uitstoot van kooldioxide (CO2). Het project werd ondersteund door het Life Environment programma van de Europese Commissie met een subsidie van 1,2 miljoen euro. De investering in ecologische oplossingen stelt SABIC Innovative Plastics in staat om afnemers state-of-the-art producten te leveren en de milieueffecten van fabricageprocessen te minimaliseren.

De ENERGY GLOBE Awards, de meest gerenommeerde ter wereld, verlenen erkenning aan uitzonderlijke milieuprojecten. De prijzen richten de aandacht op projecten over de gehele wereld, die grondstoffen sparen en ontzien, of die duurzame energie opleveren. De nationale prijzen worden toegekend op grond van de bijdragen per land. In Nederland deden vijf projecten hieraan mee. Volledige informatie hierover is te vinden op de Energy Globe website www.energyglobe.com.

In 2003, opende SABIC Innovative Plastics een testinstallatie voor het terugwinnen en zuiveren van keukenzout, dat voorheen moest worden verzameld, getransporteerd en uiteindelijk afgevoerd naar zee als afvalwater. De fabriek in Bergen op Zoom startte de productie in 2007. Door de terugwinning en het hergebruik van 72.000 ton keukenzout uit deze "pekelstroom" verwacht het bedrijf een vermindering van het gebruik van keukenzout met 73%, een reductie in de uitstoot van CO2 van 8.900 ton per jaar en een afname van het op zee geloosde afvalwatervolume van 10%. De reductie in de uitstoot van CO2 houdt verband met het lagere energieverbruik vereist bij het verzamelen en transporteren van het zuivere "vacuüm-" zout.

"Wij nemen de milieuverantwoordelijkheid hoog op, en zijn constant op zoek naar manieren om hierin een leidende rol te vervullen," aldus Heiner Markhoff, president, EMEA,

SABIC Innovative Plastics. "Het Brine Recovery Project is een uitstekend voorbeeld van, hoe technologische creativiteit in combinatie met overheidsdeelname belangrijke gevolgen kan hebben voor verschillende milieuaspecten - het behoud van natuurlijke hulpbronnen, een verminderd energieverbruik, verlaagde emissies, en een gereduceerde lozing van afvalwater in de oceaan. Wij zijn het EU Life programma dankbaar voor de essentiële ondersteuning van dit succesvolle project."

Diverse voordelen van een nieuw proces

Hoogzuiver keukenzout (NaCl) is een basisgrondstof toegepast bij de productie van polycarbonaat kunststof. De implementatie van het Brine Recovery Project maakt het mogelijk om ongeveer 73 procent van het zout opnieuw te gebruiken. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van de benodigde zuivere grondstof. De energiebesparing en de daaraan gekoppelde vermindering van CO2 uitstoot wordt hoofdzakelijk gerealiseerd door een verminderd gebruik van hoeveelheid zout (verzameld via energieverslindende processen) en het daaraan gerelateerde transport per boot en vrachtwagen naar de installatie.

Meer informatie over de polycarbonaat kunststoffen van SABIC Innovative Plastics vindt u op de website van het bedrijf: www.sabic-ip.com.

Wat is SABIC Innovative Plastics

SABIC Innovative Plastics is een vooraanstaande, wereldwijde leverancier van technische thermoplastische kunststoffen met een 75-jarige geschiedenis van innovatieve oplossingen voor de meest urgente uitdagingen van haar afnemers. De huidige waarde van het

SABIC Innovative Plastics concern bedraagt vele miljarden dollars. Het bedrijf is actief in meer dan 25 landen en biedt werkgelegenheid aan meer dan 10.500 werknemers wereldwijd. Het bedrijf continueert haar marktleidende rol in de plastics industrie in samenwerking met de afnemers en investeert voortdurend in nieuwe polymeertechnologieën, de wereldwijde ontwikkeling van applicaties, procestechnologieën en milieuvriendelijke oplossingen ten behoeve van diverse markten, zoals die voor auto-industrie, elektronica, bouw & constructie, transport en de gezondheidszorg.

De uitgebreide portefeuille van het bedrijf omvat thermoplastische kunstharsen, coatings, speciale compounds, folie- en plaatmateriaal. SABIC Innovative Plastics (www.sabic-ip.com) is een dochteronderneming, en het volledige eigendom, van Saudi Basic Industries Corporation (SABIC), één van 's werelds top vijf van fabrikanten van petrochemische producten.

# # #