Raad van State


Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

Meer uitspraken: Zie het origineel

1. 200608226/1
datum van uitspraak: woensdag 28 mei 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Bangert en Oosterpolder" van de gemeente Hoorn) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Bangert en Oosterpolder" van de gemeente Hoorn. Het plan maakt een nieuwe woonwijk ten noordoosten van de kern van Hoorn mogelijk. Het gaat in totaal om 3.400 woningen. Onder meer projectontwikkelaar MEGA Projecten B.V. en een inwoner van Blokker (gemeente Hoorn) zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben bezwaren tegen de uitgevoerde milieueffectrapportage (MER). Volgens hen kon nog geen goede beoordeling van de gevolgen van het project voor het milieu worden gemaakt, omdat het plan volgens hen te globaal is en er niets in staat over de wijze waarop het zal worden uitgevoerd. Verder vinden dat zij dat de maatregelen in het plan om de beschermde vogelsoorten in het gebied te beschermen dwingend hadden moeten worden voorgeschreven. Ook vrezen de projectontwikkelaar en de inwoner voor verslechtering van de luchtkwaliteit. De zaak is op 3 december van dit jaar op zitting behandeld.

2. 200701617/1
datum van uitspraak: woensdag 28 mei 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor Corus)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan Corus Staal uit IJmuiden voor haar gehele staalbedrijf dat in de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk ligt. Het provinciebestuur heeft een nieuwe milieuvergunning verleend voor het gehele bedrijf om inzichtelijker te maken wat allemaal precies vergund is. Het bedrijf beschikte namelijk over meerdere vergunningen die op verschillende delen van het bedrijf betrekking hadden. De Milieufederatie Noord-Holland en de Stichting Natuur en Milieu hebben vooral bezwaren tegen de uitstoot van diverse zware metalen - waaronder chroom - in de lucht. De Dorpsraad Wijk aan Zee vindt ook nog dat Corus maatregelen moet nemen op het gebied van geluid. De zaak is op 17 december van vorig jaar op zitting behandeld.
3. 200705165/1
datum van uitspraak: woensdag 28 mei 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Grondwaterwet
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor tijdelijk onttrekken van grondwater op terrein in IJsselmonde in Rotterdam)
Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland op grond van de Grondwaterwet heeft verleend voor het tijdelijk onttrekken van grondwater op een terrein in IJsselmonde in Rotterdam. De onttrekking vindt plaats door middel van bouwputbemaling. Hiermee kan de kelder van de nieuwbouw van het 'Centrumplan IJsselmonde' worden aangelegd. Het gaat om het gebied tussen de Kruidentuin, Palmentuin en Herenwaard in Rotterdam. In totaal moet in een periode van ten hoogste 72 weken maximaal 309.000m³ grondwater worden onttrokken. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de vergunning en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer dat hun woningen zullen verzakken als gevolg van de grondwateronttrekking. De zaak is op 15 mei van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200706257/1
datum van uitspraak: woensdag 28 mei 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom inhoudsindicatie:

(Weigering om maatregelen te treffen tegen tuincentrum Hornbach Geleen)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de verkoop van bouwmarktproducten door tuincentrum Hornbach aan de Einighauserweg in Geleen. Formido Lelieveld uit Sittard had hierom verzocht. De rechtbank in Maastricht heeft een eerder beroep van Formido ongegrond verklaard. Daarom is Formido in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 13 mei van dit jaar op zitting behandeld.

5. 200706860/1
datum van uitspraak: woensdag 28 mei 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Raadhuislaan/Dwarsweg" van de gemeente Westvoorne) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Raadhuislaan/Dwarsweg" van de gemeente Westvoorne. Het plan maakt de nieuwbouw van woon- en zorgcentrum De Swinshoek op die locatie mogelijk. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen het plan. Zij vinden dat het college niet duidelijk heeft gemaakt dat de bouw van het zorgcentrum financieel haalbaar is. De Raad van State vernietigde een eerder goedkeuringsbesluit van het bestemmingsplan, omdat onvoldoende inzicht bestond in de financiering van het complex. Deze uitspraak van 7 februari 2006 is onder zaaknummer 200602776/1 te vinden op deze site. De zaak is op 19 mei van dit jaar op zitting behandeld.
6. 200707338/1
datum van uitspraak: woensdag 28 mei 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom inhoudsindicatie:

(Weigering om maatregelen te treffen tegen nutsschool De Meent in Waalre)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Waalre om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen nutsschool "De Meent" aan de Anemonelaan in Waalre. Een omwonende heeft om de maatregelen verzocht omdat hij geluidsoverlast heeft van de school. Volgens hem wordt die veroorzaakt door het gebruik van een tafeltennistafel op een binnenterrein van de school. De omwonende vindt dat het plaatsen van de tafeltennistafel in strijd is met eerder gedane toezeggingen door de school en hij vreest voor waardedaling van zijn huis als gevolg van de geluidsoverlast. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde eerder over het verzoek van de omwonende. Deze uitspraak van 20 december 2006, waarin de Raad van State het besluit van het college om geen maatregelen te treffen vernietigde, is onder zaaknummer 200707338/1 te vinden op deze site. De zaak is op 16 mei van dit jaar op zitting behandeld.