Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

Zeist, 28 mei 2008

Rapport WNF: Bescherming van Braziliaanse Amazone voorkomt 20 keer meer uitstoot van CO2 dan Nederland jaarlijks produceert

Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds toont aan dat bescherming van Amazonegebied in Brazilië voorkomt dat tot 2050 bijna 20 keer meer CO2 wordt uitgestoten dan de jaarlijks in Nederland. Daarmee is wederom aangetoond dat het essentieel is om de wereldwijde ontbossing een halt toe te roepen, willen we verdere opwarming van de aarde voorkomen.

Het Amazon Region Protected Areas (ARPA) is een initiatief van de Braziliaanse overheid dat in 2003 van start ging. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) steunt ARPA financieel, onderzoekt welke gebieden in de Amazone het meest kwetsbaar zijn en adviseert hoe deze het best kunnen worden beschermd. Doel van ARPA is om binnen tien jaar (2003-2013) 500.000 km2 - een gebied zo groot aals Spanje - in de Amazone te beschermen. Momenteel valt al 310.00 km2 onder deze regeling voor beschermde gebieden.

De bescherming van het tropisch regenwoud draagt bij aan het behoud van de rijkdom aan plant- en diersoorten in de Braziliaanse Amazone. Daarnaast vormt de Amazone een enorme opslag voor CO2. Door ontbossing komen enorme hoeveelheden CO2 vrij in de atmosfeer.

Uit het WNF-onderzoek blijkt dat de via ARPA beschermde gebieden in totaal goed zijn voor de opslag van 3.7 miljard ton CO2. Deze hoeveelheid komt neer op 80 keer de jaarlijkse uitstoot van broeikasgas door Nederland. Zouden deze gebieden geen beschermde status hebben, dan zou -uitgaand van te verwachten en historisch cijfermateriaal - tot 2050 door kap en aantasting van dit oerwoud 0.8 miljard ton CO2 vrij komen. Dit staat gelijk aan ongeveer 20 keer de jaarlijke uitstoot van broeikasgas door Nederland.

De Amazone speelt een sleutelrol in mondiale klimaatpatronen. Tweederde van de Amazone ligt in Brazilië. Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds: ,,Dit nieuwe rapport van het Wereld Natuur Fonds toont aan dat ontbossing tot staan moet worden gebracht. Niet alleen in het belang van Brazilië, maar in het belang van de hele wereld.''


De volledige naam van het WNF-rapport is: Reduction of carbon emissions associated with deforestation in Brazil: the role of the Amazon Region Protected Areas Program (ARPA).



Wereld Natuur Fonds Nederland