Gemeente 's-Hertogenbosch

28-05-2008
Gemeente 's-Hertogenbosch ondertekent samenwerkingsconvenant met MEE

Op 1 januari 2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ingevoerd, ofwel: de Wmo. Deze wet richt zich enerzijds op het faciliteren van mensen die zich actief inzetten voor de samenleving en biedt anderzijds een vangnet voor mensen die zichzelf niet goed zelfstandig weten te redden. De gemeente voert de regie, maar werkt in de uitvoering samen met vele organisaties van bewoners en professionals. Voor de ondersteuning van mensen met een beperking gaat de gemeente intensiever samenwerken met MEE 's-Hertogenbosch. Op 19 mei ondertekenden wethouder Jetty Eugster (participatie en zorg) en directeur Jan Bertrams van MEE regio 'sHertogenbosch hiertoe een samenwerkingsconvenant.

De Wmo regelt onder andere dat mensen die hulp nodig hebben in het dagelijkse leven, ondersteuning krijgen van de gemeente. Het gaat dan om voorzieningen als hulp bij het huishouden, een rolstoel of woningaanpassing. De wet biedt ondersteuning om te voorkomen dat mensen later zwaardere vormen van hulp nodig hebben. In dit kader breidt de gemeente 's-Hertogenbosch daarom de dienstverlening in het Stadskantoor uit.

Mensen met een beperking moeten, net als ieder ander, zoveel mogelijk hun eigen leven in kunnen richten en moeten kunnen participeren in de samenleving. Maar juist vanwege die beperking is dit soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. MEE is een organisatie die door het Rijk wordt gefinancierd om mensen met een beperking (of hun direct betrokkenen) van informatie en advies te voorzien en/of te begeleiden of te trainen. Zij hebben daarnaast een aantal algemene of coördinerende activiteiten in het pakket.

De gemeente en MEE hebben geïnventariseerd op welke thema's MEE actief is in `sHertogenbosch. In het convenant is dit beschreven. Ook is vastgelegd waar de samenwerking de komende jaren op wordt versterkt. Die intensievere samenwerking geldt zowel de samenwerking tussen gemeente en MEE als tussen MEE en andere lokale partners. Speerpunten zijn onder meer afstemming over informatie- en adviesfuntie vanuit de gemeente en cliëntondersteuning MEE, inrichten en verzorgen één Steunpunt Mantelzorg door Divers en MEE, participatie MEE in te ontwikkelen Centra voor Jeugd en Gezin en wijkgerichte aanpak en intensivering samenwerking in het Veiligheidshuis.