Gemeente Kampen

Proef 'Kampen kauwgum vrij' gelukt

27 mei 2008
De proef om kauwgum in de Oudestraat op een milieuvriendelijke manier te laten verwijderen is gelukt. Begin juli wordt het gereinigde deel van de Oudestraat opnieuw op kauwgumverontreiniging onderzocht. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek wordt bepaald hoe de gemeente Kampen in de toekomst met deze problematiek omgaat.

Het achterlaten van kauwgum op straat levert ook in de gemeente Kampen een vervuilingsprobleem op. Met name de drukke Oudestraat in het centrum van de gemeente kampt met dit probleem. Daarom heeft de gemeente besloten, om bij wijze van proef de kauwgum in de Oudestraat te laten verwijderen. Het bedrijf Gum Busters uit Zoetermeer is benaderd om dit te doen. Begin april zijn zij met hun actie begonnen om 4.500 m2 straat te reinigen. Dit gebeurde op een volledig milieuvriendelijke manier met een speciaal hiervoor ontworpen machine, de zogenaamde Gumremover.

In totaal hebben deze werkzaamheden acht dagen in beslag genomen. Het eindresultaat is een schoon en aantrekkelijk winkelgebied, vrij van kauwgum, snel gerealiseerd met een minimum aan overlast. Begin juli wordt het gereinigde deel van de Oudestraat opnieuw op kauwgumverontreiniging onderzocht. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek wordt bepaald hoe de gemeente Kampen in de toekomst met deze problematiek omgaat.