Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Volksraadpleging Overberg

Kiest Overberg ervoor ook in de toekomst bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug te blijven?

De uitslag is:
76% van de stemgerechtigden wil bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug blijven.

24% van de stemgerechtigden wil overstappen naar de nieuw te vormen RSW-gemeente.

Het opkomstpercentage van de volksraadpleging bedroeg: 59,74%.

(ofwel: 641stemgerechtigden hebben hun stem uitgebracht).

Meerderheid inwoners Overberg kiest voor gemeente Utrechtse Heuvelrug

De meerderheid (76%) van de inwoners van Overberg heeft vandaag tijdens de volksraadpleging hun voorkeur uitgesproken bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug te blijven. Een minderheid (24%) koos voor de andere optie, namelijk overgaan naar de mogelijk nieuw te vormen Valleigemeente Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg (RSW). Het college van burgemeester en wethouders is blij met deze duidelijke uitslag.

De volksraadpleging is gehouden omdat de provincies Utrecht en Gelderland op verzoek van de gemeenten Scherpenzeel en Woudenberg onderzoek doen naar een herindeling van deze twee gemeenten met Renswoude en eventueel Overberg.

In de periode voordat de gemeente Utrechtse Heuvelrug tot stand kwam, was Overberg tegen deze herindeling. Zij wilden liever naar de Vallei. Destijds is afgesproken dat bij een mogelijke herindeling van RSW de inwoners van Overberg opnieuw naar hun mening wordt gevraagd. Dat moment was vandaag. De provincie (vertegenwoordigd door de Interprovinciale Commissie IPC) neemt de uitslag van deze raadpleging mee in haar overwegingen rond dit herindelingsonderzoek.

Informatie
Woensdag 21 mei organiseerde de gemeente Utrechtse Heuvelrug een informatieavond samen met betrokken partijen als de Interprovinciale Commissie, de gemeente Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg en het Overbergs Belang. Alle partijen gaven hun visie op de herindeling.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug benadrukte de goede band die is ontstaan, de betekenis van de sociale cohesie in het dorp voor de gehele gemeente en de waarde van het gebied in de ontwikkeling van de structuurvisie. Aan het einde van vorige week is bij alle stemgerechtigden in Overberg een informatiebrochure bezorgd waarin de standpunten van alle partijen staan verwoord.

Door op ingeslagen weg
De uitslag sterkt het college in de manier waarop ze de contacten met haar inwoners vormgeeft. Het dorpsgericht werken dat na de start van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is ingezet, werpt haar vruchten in Overberg af. Het college gaat enthousiast door op de ingeslagen weg en werkt aan verdere ontwikkeling. Het college kijkt ook vol interesse naar de ontwikkelingen in het Valleigebied.