NCRV

Uitgedokterd?!

Homeopathie, acupunctuur en ostheopathie in Uitgedokterd?!

Woensdag 28 mei

20.50 uur, Nederland 2

In de serie Uitgedokterd?! volgt Ghislaine Plag patiënten die niet verder geholpen kunnen worden in het reguliere medische circuit. In de aflevering van woensdag 28 mei het verhaal van Marieke die lijdt aan reuma, Sven die een acupunctuurbehandeling ondergaat voor zijn rugpijnen en de baby Jim van negen weken, die met zijn ouders bij een osteopaat langsgaat.

Bijna 20 jaar geleden kreeg Marieke (40) tijdens het joggen pijn in haar voet. Een gewrichtencheck door de reumatoloog bracht reumatoide artritis aan het licht. De klachten breidden zich al snel uit. In 2006 zijn haar schouders ernstig versleten en moeten deze worden vervangen. Momenteel krijgt Marieke âbiologicalâ injecties die ervoor zorgen dat de ziekte even stilstaat. Niet zonder risicoâs, want ze is al twee keer op de Intensive Care beland. Door de injecties kan je lichaam namelijk andere ziektes, zoals griep, niet meer zelf verdrijven. De reuma beperkt haar in het dagelijks leven en ze is snel vermoeid. Marieke gaat naar een homeopaat. Binnen de homeopathie gaat men uit van de geneeswet âsimilia similibus curenturâ, ofwel het gelijkende wordt genezen door het gelijksoortige. Dus een stof die bepaalde verschijnselen veroorzaakt is in staat dergelijke verschijnselen bij zieke personen te genezen.

De 46-jarige Sven heeft sinds zjjn 30e last van zijn rug. Hij heeft hiervoor diverse behandelingen ondergaan: Mensendieck, fysiotherapie en manuele therapie. Verleden jaar heeft hij een revalidatie arts bezocht die artrose constateerde; in zijn heup en onderrug. Sven slikt nu dagelijks glucosamine en chondroitine pillen. Af en toe speelt hij nog een partijtje tennis of fluit hij bij een voetbalwedstrijd, maar het gaat hem niet makkelijk af. Sven bezoekt een acupuncturist. In de acupunctuur heeft een gezond mens harmonie tussen yin en yang. Als deze verstoord is, wat leidt tot ziekten of lichamelijke klachten, zet de acupuncturist zich in om die balans te herstellen.

Baby Jim is negen weken oud. Hij heeft een voorkeurshouding ontwikkeld waardoor hij zich overstrekt. Hierdoor moet Jim veel huilen. Voor ouders Astrid en Mark is het overduidelijk dat Jim niet lekker in zijn vel zit. Het consultatiebureau adviseerde hen om rolletjes onder Jims rug te leggen. Nu besluiten Astrid en Mark bij een osteopaat langs te gaan, die zich heeft gespecialiseerd in osteopathie bij kinderen en babyâs.