Veilig Amsterdam


Nationale Straatspeeldag 2008

Straatspeeldag


* Verkeersveiligheid

Kijk ook bij


* Veilig Verkeer Nederland


19 mei 2008

Woensdag 28 mei 2008 is Nationale Straatspeeldag. Straten worden die dag afgesloten voor het verkeer en de kinderen spelen op straat. Daarnaast wordt er ook extra aandacht gevraagd voor kindvriendelijke buurten.

Ouders en kinderen kunnen met de Nationale Straatspeeldag bij de gemeente aandacht vragen voor onveilige situaties in de buurt. Het thema van de Nationale Straatspeeldag 2008 is 'Ruimte voor kinderen". Het terugbrengen van de snelheidslimiet tot 30 km/u alleen is niet genoeg. De straten zullen zo ingericht moeten worden dat kinderen de ruimte krijgen en auto's niet of veel minder.

Op de Nationale Straatspeeldag spelen kinderen op straat als protest tegen de gevaren die normaal gesproken hun bewegingsvrijheid beperken.

Voor u als bewoner is de Nationale Straatspeeldag dus hét actiemoment om de onveiligheid in uw buurt en straat bij uw gemeente aan te kaarten en te laten zien hoe de verkeerssituatie structureel kan verbeteren. Uw straat wordt hierdoor niet alleen veiliger voor kinderen maar ook voor volwassenen.Â
Â
Ruimte voor kinderen
Als thema voor de Nationale Straatspeeldag 2008 is gekozen voor âRuimte voor kinderenâ. Het kan een gebrek aan speelruimte zijn, bijvoorbeeld als speelplekken ontbreken, stoepen te smal zijn, autoâs op speelplekken parkeren, of als het verkeer zo druk is, dat veilig spelen onmogelijk wordt. Maar ruimte voor kinderen is meer dan dat. Hoe zit het bijvoorbeeld met de ruimte die kinderen in het verkeer wordt geboden? In hun eigen buurt moeten kinderen te voet of op de fiets kunnen gaan en staan waar ze willen. Speelplekken, vriendjes en vriendinnetjes, winkels, school en sportclub moeten op een veilige manier bereikbaar zijn. Daarvoor zijn veilige voorzieningen van essentieel belang.

Op de Nationale Straatspeeldag 2007 speelden 200.000 kinderen en hun ouders ongehinderd buiten in 2000 autovrije straten.

Lokaties voor de Straatspeeldag
Kijk bij Agenda voor activiteiten georganiseerd door de stadsdelen.

Overige lokaties:

* 3e Hugo de Grootstraat

* Balistraat

* Cruqiuisstraat

* Elandsstraat

* Hemonyplein / Tweede Jan van der Heijdenstraat 75-77
* Markengouw

* P. Nieuwlandstraat

* Palmdwarsstraat

* Pythagorasstraat/CopernicusstraatÂ

* Van der Pekstraat