Stadsdeel Amsterdam-Noord

Noorderpark opent eigen huiskamer

Op woensdag 28 mei om 18.00 uur opent stadsdeelvoorzitter Rob Post in het Noorderpark de eerste huiskamer voor creatieven en omwonenden. Deze ontmoetingsplek heet de Noorderparkkamer en is een mobiel kunsthuisje dat ongeveer 5 jaar in het park blijft staan. Professionele kunstenaars uit stadsdeel Amsterdam-Noord organiseren er allerlei activiteiten waarbij mensen elkaar ontmoeten en hun creativiteit delen. De toegang is gratis, mits je een boek meebrengt.

Amsterdam heeft er vanaf 2011 een nieuw stadspark bij; het Noorderpark. Het centrale thema is ontmoeten. Om het ontmoeten te bevorderen heeft de Noorderparkkamer er een plek gekregen. De huiskamer heeft verschillende thema's: soms is het een huiskamer (vertonen en vertellen), soms een eetkamer (eten en ontmoeten), dan een kinderkamer (fantaseren en spelen) of een tuinkamer (genieten en groeien), een atelierkamer (verbeelden en creëren), of een muziekkamer (luisteren en musiceren).

Bij de opening wordt iedereen gevraagd een boek mee te brengen. Dit, om zich vast voor te bereiden op de ontmoetingen in juni. Dan gaat in het park het 'boekenhuisje' van start, een boekenruil met internationaal succes.

Echte ontmoetingen ontstaan als mensen samen aan iets werken De Noorderparkkamer zet zich in voor de creativiteit die al in Amsterdam-Noord aanwezig is, om deze beter zichtbaar te maken. In en rondom de Noorderparkkamer worden verrassende culturele activiteiten georganiseerd door professionele creatieve ondernemers uit Noord. Zij ontwikkelen projecten en gaan daarmee een verbinding aan met elkaar, met de buurtbewoners van Amsterdam-Noord en met de samenleving in het algemeen.

De Noorderparkkamer is een bijzonder houten paviljoen uit Zwitserland, ontworpen door de architecten Meili & Peter. Woningcorporatie Ymere heeft het paviljoen geadopteerd en knapt in samenwerking met BSN Werkervaringbedrijf op dit moment het paviljoen op, om de bijzondere architectuur weer zoveel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat.

Bij de feestelijke opening speelt het unieke Noorderparkkamerorkest en het jeugdorkest JAN. Basisschoolleerlingen brengen zelfgemaakte picknickkleden mee en geven een muziekworkshop van de Stichting Samenscholers. Ook zijn er verhalenvertellers aanwezig en kan iedereen tegen een kleine vergoeding paella eten uit een grote pan.

Programma Noorderparkkamer tot de zomer:
Boeken ruilen in het Boekenhuisje en zeepkisten bouwen
- Van 1 juni tot en met 6 juli is er elke zondagmiddag gelegenheid om boeken te komen ruilen en lezen in het Boekenhuisje, met medewerking van bekende Nederlandse dichters en schrijvers.
- Kinderen kunnen onder begeleiding van kunstenaars professionele zeepkisten bouwen.


De Noorderparkkamer ligt in het Floraparkdeel, ingang Wingerdweg. Meer informatie over de Noorderparkkamer en het programma: www.noorderparkkamer.nl.

---

---