Ingezonden persbericht


Persbericht

Zoetermeer, 20 mei 2008

Studenten en werkgevers positief over nieuwe kwalificatiedossiers

Het mbo telt ruim 200 nieuwe kwalificatiedossiers. Deze vormen een uitwerking van de kwalificatiestructuur die door bedrijven, scholen en Colo (de vereniging van samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven) zijn ontwikkeld. De nieuwe dossiers leiden tot positieve reacties bij studenten en werkgevers.

Het mbo moderniseert. Begin 2008 leverden het georganiseerde bedrijfsleven en vertegenwoordigers uit het onderwijs 237 nieuwe kwalificatiedossiers op. Deze dossiers kwamen in nauw overleg met de werkvloer tot stand. Per vakgebied is vastgesteld wat een gediplomeerde moet kunnen en weten. Alle omschreven competenties worden ontleend aan de beroepspraktijk. De praktische uitvoerbaarheid voor het onderwijs is daarbij één van de belangrijkste criteria.

POSITIEF OORDEEL
"We bevinden ons in een rijdende trein", zegt Ben Rijgersberg, directeur van Colo. "Die trein gaat de goede kant op. De eerste representatieve signalen van de mbo-studenten, verenigd in JOB, en de werkgevers, vanuit VNO-NCW en MKB Nederland, zijn positief. Naar mijn idee is het oordeel van die twee doelgroepen maatgevend. En hun positieve oordeel is niet zo verbazingwekkend als je ziet hoe zorgvuldig en in grote samenwerking de programma's tot stand zijn gekomen en hoe praktijkgericht de invulling ervan is. Vakkennis blijft vanzelfsprekend vereist en is opgenomen in alle dossiers, maar niet meer alleen met behulp van de ouderwetse vakken."

TROTS
Rijgersberg is trots op het nieuwe systeem. "Ons mbo beschikt met één landelijke competentiegerichte kwalificatiestructuur van bedrijfsleven, onderwijs en overheid over een uniek systeem. Een systeem waar binnen Europa grote belangstelling voor is. Als we er straks de examenprofielen aan gekoppeld hebben, staan de standaarden voor het mbo als een huis!"

MISVERSTANDEN EN KRITIEK
Kritiek op de nieuwe kwalificatiestructuur komt vaak voort uit beeldvorming of onbekendheid. Op de hoes van de informatie-DVD die deze week verschijnt staat een top vijf van misverstanden, gekoppeld aan de juiste informatie. Rijgersberg: "Wanneer sprake is van gefundeerde en breed gedragen kritiek van professionals in het beroepsonderwijs pakken we dat direct op. Sterker nog: we nodigen actief uit om feedback te geven. Verbeteringen die de praktische toepasbaarheid vergroten zijn welkom. Grote tussentijdse ingrepen of veranderingen zijn dat niet, het beroepsonderwijs moet nu eerst de kans krijgen om de implementatie tot een succes te maken."

Op 28 mei vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats met de vaste kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over competentiegericht beroepsonderwijs.

De DVD kan door iedereen worden opgevraagd bij Colo. Voor de inhoud van de 237 kwalificatiedossiers: zie www.kwalificatiesmbo.nl.

Noot voor de redactie,