Uitreiking van dé Award voor ondernemerschap in het onderwijs

21/05/2008 16:31

COLO Vereniging Landelijke Organen

Creëren van goed ondernemersklimaat zorgt voor meer jongeren die kiezen voor ondernemerschap.

Tijdens het tweedaagse congres 'Ondernemen in het onderwijs' wordt bekendgemaakt wie 'dé Award voor ondernemerschap in het onderwijs' wint. De genomineerde onderwijsinstellingen die door zijn naar de finale zijn: Het Stedelijk Daltoncollege Zutphen (vmbo), het Horizon College Heerhugowaard (mbo) en de NHTV internationale hogeschool Breda (hbo). De award is een initiatief van Ondernemersplein.nl en Kenniscentrum Handel samen met het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid. Het congres vindt plaats op 28 en 29 mei in het WTC in Rotterdam.

Finale

Scholen uit het beroepsonderwijs (vmbo, mbo en hbo) nomineerden zichzelf voor 'dé Award'. Via een selectieprocedure door een vakjury bereikten drie kandidaten de finale voor 'dé Award'. De congresbezoekers kiezen uiteindelijk de winnaar. Deze ontvangt behalve de award ook een geldbedrag.

Ondernemerschap is de succesfactor

'Ondernemerschap is de succesfactor voor de toekomst van Nederland' vormt het centrale thema voor het congres op 28 mei. Een keur aan topsprekers uit het bedrijfsleven, ministerie en onderwijs inspireren en informeren de bezoekers op het congres. Onder hen zijn: Hans Koole (VNO-NCW), Harry Starren (directeur van de Baak, het managementcentrum VNO-NCW), Peter Versluis (VEKA Groep en ondernemer van het jaar 2006), Rinke Zonneveld (directielid Ondernemen van het ministerie van Economische Zaken) en Mirjam van Praag (hoogleraar ondernemerschap Universiteit van Amsterdam).

Praktijkvoorbeelden

Congresleden kunnen deelnemen aan praktijksessies waarin vooruitstrevende praktijkvoorbeelden uit het vmbo-, mbo-, en hbo-onderwijs (Anna van Rijn College, ROZ Zadkine, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, INHOLLAND) aan bod komen. Verder worden er praktijkvoorbeelden op het gebied van ondernemerschap besproken door onder andere de volgende organisaties: Leren Ondernemen, Jong ondernemen en Kenniscentrum Handel.

Publicatie 'Ondernemen in de spotlight

Ook verschijnt op 28 mei namens Kenniscentrum Handel een publicatie met persoonlijke verhalen van inspirerende ondernemers, ondernemende bedrijven en experts op het terrein van ondernemen. Onder de titel 'Ondernemen in de spotlight' vertellen ze in de publicatie over hun beleving van het ondernemerschap, hoe ze successen bereik(t)en en hoe ze 'zwaar weer' doorstonden. Ook wordt ingegaan op wat het onderwijs voor ondernemerschap kan en moet betekenen.

Op 29 mei volgt een verdiepende 'masterclass' met als onderwerp: Innovatie in het Beroepsonderwijs. Deze biedt de aanwezigen de kans om hun kennis op het gebied van ondernemerschap uit te breiden en te vertalen naar de eigen (onderwijs)praktijk. Onderdeel daarvan vormt de mogelijkheid om te netwerken met iedereen die een rol speelt op het gebied van onderwijs en ondernemerschap.