Gemeente Schouwen-Duiveland


bij de tijd

Kerwerve vanaf woensdag 28 mei weer bij de tijd

Publicatiedatum: 26 mei 2008
Datum laatst gewijzigd: 26 mei 2008


- PERSBERICHT -

Datum

vrijdag 23 mei 2008

S. van Rienderhoff, tel 0111 452 471

Met ingang van woensdag 28 mei kunnen de inwoners van Kerkwerve weer zien hoe laat het is op de torenklok. Omstreeks 11.00 uur wordt het uurwerk weer op de toren teruggeplaatst. Wekenlang moesten de Kerkwervenaren het zonder hun uurwerk stellen, omdat dit door een gespecialiseerd klokkenbedrijf in Aarle-Rixtel werd gerestaureerd.

Deze restauratie was hard nodig omdat het uurwerk versleten was. Het uurwerk is weliswaar in oude glorie hersteld maar is nu ook voorzien van een modern stukje techniek. Via een antenne naast de moederklok, die speciale signalen ontvangt wordt het uurwerk vanuit Zuid-Duitsland automatisch aangestuurd. Hiermee komt een eind aan de periode waarin het uurwerk elke paar maanden met de hand moest worden gelijkgezet.

De verlichting van het uurwerk is bovendien vernieuwd en ook de vier wijzerplaten en de wijzers zijn flink onder handen genomen. Na het nodige schuurwerk heeft de wijzerplaat een nieuwe zwarte laklaag gekregen. De wijzers en de cijfers glimmen dankzij het bladgoud van 23 ¾ weer als vanouds.

Ook de houten bekleding achter de wijzerplaten is gerepareerd en opnieuw geschilderd door locale bedrijven.