Gemeente Leeuwarden

Presentatie internationaal kunstcongres Bridges en Poorten van Fryslân

BRIDGES -- het toonaangevende internationale congres dat zich begeeft op het grensvlak tussen wetenschap, kunst, wiskunde, architectuur en muziek - komt in 2008 naar Leeuwarden. Van 24 tot en met 29 juli ontmoeten en inspireren zo'n 250 kunstenaars en wetenschappers van over de hele wereld elkaar in de Friese Hoofdstad.

In 2007 was het Spaanse San Sebastian gastheer. Nu valt de eer te beurt aan Leeuwarden. De geboortestad van twee wereldberoemde Nederlanders: Graficus M.C. Escher en renaissancekunstenaar Hans Vredeman de Vries. Het werk van beide kunstenaars is een inspiratiebron voor de deelnemers aan het congres.

Tijdens het congres en de periode daarna zijn er diverse activiteiten en excursies die voor iedereen toegankelijk zijn. Ter afsluiting van het congres wordt op 29 juli een feestelijke dag voor jong en oud in de binnenstad van Leeuwarden georganiseerd. Het congres Bridges in Leeuwarden wordt mogelijk gemaakt met steun van ondermeer de gemeente Leeuwarden en de Provincie Fryslân.

Poorten naar Fryslân
De provincie Fryslân heeft in maart een prijsvraag uitgeschreven onder vormgevers, architecten en kunstenaars voor inspirerende ideeën voor markeringen bij de hoofdtoegangswegen van Fryslân. De ontwerpen moeten de identiteit van Fryslân versterken en passen bij de verschillende locaties; de A7 bij Drachten en de Afsluitdijk, de A6 bij Lemmer en de A32 bij Wolvega. De sluitingstermijn voor het indienen is inmiddels verstreken en het animo is overweldigend. Er zijn vier geldbedragen te winnen van ¤ 12.000-, ¤ 9.000, -, ¤ 6.000, - en ¤ 3.000, -. Het idee van de toegangspoorten behoort tot de eerste projecten (ûteinsetters) van Fryske Fiersichten die worden uitgevoerd.

Tijdens het congres Bridges wordt een selectie van de inzendingen tentoongesteld. Op vrijdag 25 juli vindt de prijsuitreiking plaats in de Grote Kerk, Jacobijnerkerkhof 95, te Leeuwarden.

Programma

15.30 uur Welkom en inleiding door wethouder Yvonne Bleize

15.40 uur Presentatie door Cor Wetting van de Stichting Passages; mede-organisator van Bridges

16.00 uur Presentatie Poorten naar Fryslân door Gedeputeerde Anita Andriessen

16.15 uur Ruimte voor vragen en afsluiting

Wij nodigen u van harte uit voor de persconferentie op woensdag 28 mei om 15.30 uur in de Nieuwe Zaal van het Leeuwarder Stadhuis, Hofplein 38.


---

Voor meer informatie over Bridges kunt u contact opnemen met Cor Wetting van de Stichting Passages tel. (058) 215 34 12 of de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, tel. (058) 233 40 02. Voor vragen over Poorten van Friesland kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de provincie Fryslân, tel: 058-292 5735.