Gemeente Waalwijk kredietaanvraag raad Stadhuis Winterdijk

Bouw Stadhuis aan de Winterdijk binnen raming
Voor een kwalitatief hoogwaardig stadhuis

Het college van Waalwijk gaat de raad in de vergadering van 28 mei a.s. voorstellen om het laatste krediet ad 1.166.000 voor de bouw en inrichting van een nieuw stadhuis aan de Winterdijk beschikbaar te stellen. In 2005 heeft de raad reeds 18.200.000,- beschikbaar gesteld voor de nieuwbouw, waarna in oktober 2006 de raad kennis heeft genomen van een kostenverhoging tot een bedrag van 1.166.000,-. Door de uitkomst van de aanbesteding in februari van dit jaar en het op sommige punten nog aanpassen van de te gebruiken materialen, blijft de bouw van het stadhuis binnen de verwachte en al bekend gemaakte kosten. Als de raad het krediet beschikbaar stelt, dan kan de bouw van het Stadhuis aan de Winterdijk beginnen. De oplevering van de nieuwbouw is begin 2010. De totale investering kan dan definitief vastgesteld worden op 19.366.000,-.

Waarom één Stadhuis?
In het eindrapport Drie varianten voor het gemeentehuis van Waalwijk dat ten grondslag lag aan het raadsbesluit van april 2004 om een nieuw stadhuis te bouwen in de Taxandriawegzone, zijn de volgende uitgangspunten benoemd voor het nieuwe stadhuis:

a- Ten aanzien van het dienstverleningsconcept: het stadhuis moet ons in staat stellen de burger centraal te plaatsen in die zin dat de dienstverlening geoptimaliseerd moet worden via een front- en back office, met daarin centraal een fysieke, telefonische en elektronische front office.
b- Ten aanzien van het kantoorconcept: een scheiding tussen de publiekshal en de (back office) werkruimten en een zodanige kantoorinrichting dat communicatie en integrale samenwerking worden bevorderd. Er is gekozen voor een bescheiden flexibilisering van het gebruik van werkplekken, een flexibilisering die bij een eventuele toekomstige groei van de organisatie verder doorgevoerd kan worden naar de dan bestaande behoefte.
c- Ten aanzien van het functioneel ruimtelijk programma van eisen gingen we in 2004 uit van een benodigd bruto vloer oppervlak van 7.882 m². Uiteindelijk is het benodigd bruto vloeroppervlak toegenomen tot 8.911 m².
d- Ten aanzien van het technisch programma van eisen is gekozen voor een marktconforme basiskwaliteit van het casco, een optimaal klimaat in het gebouw voor zowel de medewerkers als de bezoekers, het toepassen van meer dan gemiddelde DUBO maatregelen en een esthetische kwaliteit op basis van een mix van stedenbouwkundige, DUBO- en onderhoudseisen met ruimte voor enkele bijzondere accenten in verband met de herkenbaarheid van het gebouw als gemeentehuis.

Het bestek, dat nu uitgevoerd kan worden door de aannemende partijen, komt aan al deze uitgangspunten ten volle tegemoet: Waalwijk krijgt een kwalitatief hoogwaardig stadhuis, met een markante architectonische uitstraling, waarbinnen de burgers en de organisatie in ruime mate gefaciliteerd kunnen worden.

Wat ging vooraf
In de raadsvergadering van oktober 2006 heeft de raad afgezien van de bouw een parkeergarage onder het stadhuis en heeft de raad kennisgenomen van de extra kosten die dit besluit met zich meebracht voor met name de wijzigingen in het Definitief Ontwerp (constructie van het gebouw). Zonder de parkeergarage vervielen ook de synergievoordelen van meerdere functies in één gebouw. De bouwkostenraming werd derhalve verhoogd met een maximaal bedrag van
1.166.000,-. Nadrukkelijk is hier destijds geen krediet bij de raad gevraagd, omdat het college eerst de resultaten van de aanbesteding wilde afwachten. De raad heeft vervolgens toestemming verleend om de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een nieuw stadhuis voort te zetten tot en met de aanbesteding.

In 2007 is ook de planologische procedure gestart in het kader van een art 19 lid 1 WRO procedure. Nadat bij de ter visie legging van de stukken geen reacties waren binnengekomen, hebben wij in de zomer besloten bij de provincie een verklaring van geen bezwaar aan te vragen. Eind 2007 werd duidelijk dat met name de Vrom-inspectie een aantal bezwaren had tegen de afgifte van een verklaring van geen bezwaar. Het betrof enerzijds de houdbaarheidstermijnen van eerder gedane onderzoeken (luchtkwaliteit), anderzijds problemen op het gebied van externe veiligheid (Stahl, Tankstation Winterdijk) en de afstand van het stadhuis tot de A 59 als gevolg van mogelijke uitkomsten van de Corridorstudie. Uiteindelijk zijn wij er echter in geslaagd tegemoet te komen aan de bezwaren van de Inspectie en hebben wij met de provincie de afspraak gemaakt dat na het onherroepelijk worden van de bouwvergunning voor het bedrijf Unisoft, de verklaring van geen bezwaar afgegeven zal worden.

Publicatie datum 06-05-2008