Verhagen naar Israël en Palestijnse gebieden

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken brengt van 28 tot met 30 mei een bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden. Het bezoek heeft een bijzondere betekenis doordat de staat Israël deze maand zijn 60-jarig bestaan viert.

Het vredesproces in het Midden-Oosten komt aan de orde in gesprekken met onder meer de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Livni. In Ramallah staan gesprekken met de Palestijnse premier Fayyad en minister van Buitenlandse Zaken Al Malki op het programma.

Daarnaast komt de brede samenwerking tussen Nederland en Israël aan de orde, onder meer op het gebied van duurzaam transport, hoogwaardige technologie, afvalverwerking en cultuur.

Minister Verhagen bezoekt in de kunstgalerie van de universiteit van Tel Aviv een tentoonstelling van 155 reproducties van schilderijen van Rembrandt. De werken zijn door Nederland geschonken ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de staat Israël en worden geveild voor een goed doel. Op de tentoonstelling heeft Verhagen een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Hij brengt daarnaast een bezoek aan het Nederlandse bejaardentehuis Beit Juliana in de kustplaats Herzliya.

In Haifa stelt de minister zich op de hoogte van de samenwerking tussen Philips Medical Systems en de Technion Universiteit bij de ontwikkeling van medische apparatuur. Daarnaast bezoekt hij in deze stad een Arabisch-Joods gemeenschapshuis. Haifa staat bekend om de vreedzame samenleving van Joodse en Arabische Israëliërs.

Noot voor redacties (