Gemeente Zoetermeer

Fototentoonstelling veteranen siert Zoetermeer

Strijders voor de vrede in beeld gebracht
Op woensdag 28 mei om 14.00 uur opent burgemeester Waaijer samen met Bronzen Leeuw drager de heer Middel, de fototentoonstelling Veteranen. Ingezet in dienst van vrede in de Zoetermeerse Hoofdbibliotheek. De fototentoonstelling vertoont op kernachtige en informatieve wijze de complete geschiedenis van de Nederlandse veteraan.

Van 28 mei tot en met 11 juni is de Hoofdbibliotheek van Zoetermeer voor even omgedoopt tot expositieruimte. Twaalf manshoge panelen schetsen daar een beeld van het werk van Nederlandse veteranen; oud en jong. De tentoonstelling informeert over het werk van de veteranen, de achtergronden van missies, zorgaspecten en de Nederlandse Veteranendag. Acht persoonlijke verhalen van veteranen zijn op beelden te volgen.

Uitreiking

De officiële opening wordt voorafgegaan door de uitreiking van het boek: Veteranen, van Klaas Kornaat, aan de heer Middel door wethouder P. Smit. De heer Middel is drager van de Bronzen Leeuw, een Koninklijke dapperheidsonderscheiding, voor zijn inzet voor vrede.

Vredesoperaties in beeld

De bezichtiging van de expositie is een levendige ervaring, door het bijzondere commentaar van de veelal aanwezige oud-strijders. De strijd van militairen in de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië. Evenals de inzet in Korea en Nieuw-Guinea komen aan de orde. Daarnaast wordt aandacht besteed aan een groot aantal vredesoperaties waaraan door jonge Nederlanders wordt deelgenomen. Van de tentoonstelling zijn twee identieke exemplaren beschikbaar voor vertoon in publieke ruimten. Een initiatief van de gemeente Zoetermeer in samenwerking met de Hoofdbibliotheek, maakt het mogelijk nu een daarvan te bezichtigen in Zoetermeer.