Gemeente Soest

Presentatie plannen nieuw integraal zorgcentrum Soest

Datum: 27/05/2008

Op woensdag 28 mei om 19.30 uur worden in de raadzaal van het gemeentehuis de eerste plannen voor een nieuw Gezondheidscentrum in Soest gepresenteerd. Belangstellenden zijn van harte welkom om de presentatie te komen bekijken en vragen te stellen.

Zorgvoorzieningen in Soest zijn al lange tijd onderwerp van gesprek. Eigenlijk al sinds het ziekenhuis Zonnegloren in Soest haar deuren sloot in 1996. Aan het Dalplein is Meander Medisch Centrum gevestigd, maar dit wordt niet optimaal gebruikt. Op dit moment hebben een aantal partijen (Meander, Symphony Gezondheidscentra en alle huisartsen in Soest) gezamenlijk het plan om een nieuw gezondheidscentrum aan het Dalplein te realiseren.

Kans voor Soest

De gemeente Soest is in de basis enthousiast over het plan. Het gaat om een centrum waarin het aanbod van bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapie, apotheken, psychologen, diëtisten maar ook de ziekenhuisfunctie van Meander en bijvoorbeeld nazorg van de thuiszorg kunnen worden gecombineerd. Wethouder Bert Krijger ziet dit plan als een kans voor Soest: "Dit zou een prachtig centrum zijn voor de inwoners van Soest. Alle zorg bij elkaar met de vertrouwde, lokale aanbieders."

Plannen

De huidige plannen bevatten een gezondheidscentrum van 2000 vierkante meter waar allerlei verschillende zorgfuncties kunnen worden gehuisvest. Ondergronds wordt ruime parkeergelegenheid gecreëerd. Om het nieuwe centrum met alle bijbehorende voorzieningen te kunnen bekostigen (zonder dat de huurprijs voor de zorgaanbieders te hoog wordt), tonen de plannen boven op het centrum zestig betaalbare, zogenoemde levensloopbestendige woningen. In deze woningen zullen dan direct de basisvoorzieningen worden aangelegd om zorg aan huis mogelijk te maken (bijvoorbeeld met behulp van elektronische hulpmiddelen). Ook voor de woningen zullen er ondergronds parkeerplaatsen worden gerealiseerd.

Inspraak

De plannen voor het nieuwe centrum passen niet in het huidige bestemmingsplan. Voor het gebied geldt nu nog een oud bestemmingsplan dat momenteel wordt herzien. De presentatie woensdag aanstaande is bedoeld om een eerste indruk te geven aan inwoners en organisaties in Soest die met zorg te maken hebben.

Wethouder Krijger hoopt in ieder geval dat het zorgcentrum kan worden gerealiseerd. "Ik zie dit als een ultieme kans voor Soest om zo'n compleet gezondheidscentrum te realiseren. De combinatie met woningbouw is hiervoor noodzakelijk en ik vind dat we die consequenties dan moeten aanvaarden."

.