(marjolein) kruidhof: "cover crop-based ecological weed management: exploration and optimization" Mw.ir. H.M. (Marjolein) Kruidhof: "Cover crop-based ecological weed management: exploration and optimization" 28 mei 2008 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. M.J. Kropff (Gewas- en onkruidecologie)
Co-Promotor: Dr. Ir. L. Bastiaans

Dit onderzoek was gericht op het gebruik van groenbemesters voor ecologische onkruidbeheersing. Groenbemesters worden geteeld voor verschillende doeleinden, zoals onder andere het voorkomen van uitspoeling van nutriënten en verbetering van de bodemstructuur. Door groenbemesters te telen gedurende de gewasvrije periode worden twee belangrijke mechanismen geïntroduceerd waarmee de ontwikkeling van onkruidpopulaties kan worden geremd.

In de nazomer en herfst kunnen groenbemesters de zaadproductie van onkruiden reduceren d.m.v. competitie. In het voorjaar kunnen de in de bovenlaag van de grond ingewerkte gewasresten van groenbemesters de opkomst van onkruiden vertragen of onderdrukken, onder andere door zgn. allelopathische effecten.

Het onderzoek richtte zich op drie aspecten, nl. de concentratie aan allelochemische stoffen in de groenbemester, het tijdsverloop van het onkruidonderdrukkende effect van de in de grond ingewerkte gewasresten en de variabiliteit van de onderdrukkende effecten op onkruiden. De experimenten zijn uitgevoerd met de groenbemesters winterrogge, winterkoolzaad en luzerne. Verschillende managementopties om het onkruidonderdrukkende effect in het voorjaar te optimaliseren zijn geïdentificeerd.
Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie