Rode Kruis Belgie


Rode Kruisvrijwilligers vertrekken met B-FAST team naar China

Op woensdag 28 mei vertrekken twee Rode Kruisvrijwilligers naar de zwaar getroffen stad Chengdu. In het kader van de tweede B-FAST missie naar deze Chinese regio reizen twee vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen mee. Zij zullen op 10 kilometer van Chengdu mee een tentendorp en een veldhospitaal opzetten.

De nieuwe infrastructuur wordt op twee dagen tijd opgebouwd. Het veldhospitaal alleen al bestaat uit 15 tenten en kan op 3 maand tijd zoân 10.000 gewonden opvangen. De zending omvat tevens medisch materiaal en medicatie.

De beide vrijwilligers zijn al jarenlang tijd actief bij Rode Kruis-Vlaanderen maar het is voor beiden de eerste maal dat ze worden ingezet voor een buitenlandse missie : âWe weten daarom niet hoe alles precies zal verlopen. Maar we zijn wel goed opgeleid (de logistieke mensen van B-FAST worden opgeleid door Rode Kruis-Vlaanderen, in samenwerking met FOD Volksgezondheid) en â vooral â we willen daadwerkelijk ons steentje kunnen bijdrage om het menselijke leed te kunnen lenigen. Door als logistiek medewerker deze nieuwe infrastructuur op te bouwen, helpen we heel veel mensen en kunnen we vele zieken en gewonden laten verzorgen. En uiteraard ondersteunen we ook onze collegaâs van het Chinese Rode Kruis.â

Het Chinese Rode Kruis is onmiddellijk na de ramp in actie getreden. Ondertussen zijn 35.000 (!) Chinese Rode Kruisvrijwilligers aan de slag in het getroffen gebied. Samen hebben zij al talloze mensenlevens gered, gewonden verzorgd en noodhulpgoederen verdeeld. Ze zorgen er elke dag ook voor zuiver water, voedsel, kledij, tenten, medisch materiaal, elektriciteitsgeneratoren en ziekenwagens. Het Rode Kruis voorziet er ook in de psychologische begeleiding van de overlevenden en de hulpverleners.

Geldinzameling voor China gaat verder
Rode Kruis-Vlaanderen gaat nog steeds verder met haar fondsenwervingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in China. Alle giften blijven welkom op rekening nummer 000-0006566-67 met melding âChinaâ.

Mechelen, 27 mei 2008