Openbaar Ministerie

Start behandeling strafzaak internationale vrouwenhandel âSneepâ in rechtbank Almelo

Rotterdam, 27 mei 2008

Op woensdag 28 mei start de rechtbank Utrecht, zitting houdend in Almelo, de behandeling van de strafzaak Sneep, een in Nederland opererende mensenhandelbende in de vergunde prostitutiebranche met internationale contacten. De broers Hasan en Saban B. en vier medeverdachten staan terecht omdat zij zich vermoedelijk samen een criminele organisatie vormden die prostituees dwongen voor hen te werken in de rosse buurten van Amsterdam, Utrecht en Alkmaar. Sommige vrouwen waren al in de prostitutie werkzaam en kwamen langzaam in de greep van de groep. Anderen werden via zogenaamde loverboy-methode de prostitutie ingetrokken. Bodyguards beschermden de vrouwen tegen lastige klanten, maar schermden de vrouwen ook af van de buitenwereld om ze te beletten te ontsnappen aan de bende. De slachtoffers werden fysiek en psychisch mishandeld en uitgebuit. Ze moesten een bedrag van duizend euro per dag afstaan aan de bende. Dan waren er nog de kosten voor de bewakers (100 tot 150 euro per week), de huur van de âpeeskamersâ (grofweg 100 euro per dagdeel) en de huur van woonruimte. De vrouwen werden door de bende als lijfeigenen beschouwd, zoals de tatoeages met initialen van de bendeleiders die de vrouwen op hun lichaam kregen aangebracht doen vermoeden. Daarnaast is nog sprake geweest van gedwongen abortussen, en al dan niet gedwongen borstvergrotingen.

Door het gebruik van geweld, intimidatie, bedreiging en lange werkdagen van zeven dagen per week raakten de slachtoffers ontmenselijkt en verwerden zij tot productiemiddel van de bende.

De vrouwen zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland en Oost-Europese landen. In totaal kunnen 120 prostituees in verband worden gebracht met de groepering. Achtenzeventig van hen konden als vermoedelijk slachtoffer worden bestempeld op basis van informatie uit tapgesprekken, observaties en verklaringen. Uiteindelijk hebben 15 vrouwen aangifte van mensenhandel gedaan of een belastende verklaring afgelegd.

In het onderzoek , dat door de Nationale Recherche is uitgevoerd, zijn een groot aantal afgeluisterde telefoongesprekken observaties, getuigenverklaringen en aangiften van vrouwen opgenomen.

De Turkse criminele organisatie waste de opbrengsten uit de mensenhandel wit via stromannen. De organisatie beschikt over onroerend goed in Duitsland en Turkije met een waarde van ruim 19 miljoen euro. Een strafrechtelijk financieel onderzoek loopt.

De totale groepering bestond uit ongeveer 45 personen, die werkzaam waren als pooiers, bodyguards, chauffeurs en criminele dienstverleners. In het najaar zal de officier van justitie een beslissing nemen over de vervolging van de verdachten, die op vrije voeten zijn.

De bestrijding van mensenhandel is een landelijke prioriteit waar politie en justitie permanent aandacht aan geven. Sneep staat voorbeeld voor de programmatische aanpak, waarbij diverse opsporingsinstanties, zoals douane, siod, marechaussee en lokaal bestuur intensief samenwerken. De programmatische aanpak is een mix van strafrechtelijke, preventieve en bestuurlijke maatregelen.

De behandeling van de strafzaak is van 28 mei tot en met 27 juni. Op 11 juli is de uitspraak.

Voor informatie: Desirée Leppens