Provincie Groningen

Beregeningsinstallatie door Europese samenwerking 27 mei 2008

Groninger boeren toekomstige droogte de baas

Op donderdag 28 mei presenteert proefboerderij 't Kompas in Valthermond een nieuwe beregeningstechniek. De nieuwe beregeningsinstallatie is een concreet resultaat van het Europese samenwerkingsproject No Regret, dat is gericht op het (toekomstige) droogteprobleem als gevolg van de klimaatsveranderingen. De demonstratie op de proefboerderij begint om 16.30 aan het Noorderdiep 211 in Valthermond. U bent hierbij van harte uitgenodigd.

In het kader van het Europese samenwerkingsproject No Regret project bezochten Groninger boeren de omgeving van de Lüneburgerheide. De droogte in dat gebied heeft al duidelijke gevolgen voor de bedrijfsvoering van de boeren. De agrariërs wisselden kennis uit over landbouwmethode en aanpassingen op een bedrijf in droge gebieden. Het eerste resultaat van deze kennisuitwisseling is nu te zien in de Veenkoloniën: de zuinige beregeningstechniek is aangeschaft voor proefboerderij 't Kompas in Valthermond. Daar kunnen andere Groninger landbouwers de beregeningsinstallatie in werking zien. Eén van de deelnemers is al overtuigd en heeft het waterbesparende systeem zelf aangeschaft.

Dankzij het Europese samenwerkingsverband in het Interreg project No Regret hebben de Groninger boeren direct toepasbare oplossingen buiten Groningen kunnen opzoeken voor concrete problemen als gevolg van droogte. In het project werkten partners uit buurprovincie Fryslân, maar ook uit Duitsland, Denemarken en België samen aan maatregelen tegen droogte in de toekomst. Het project No Regret wordt op 28 en 29 mei afgesloten met een slotconferentie in Zeegse.

27 mei 2008