HERVORMDE EU-ONTWIKKELINGSSAMENWERKING BIEDT KANSEN VOOR INTERNATIONALE ARMOEDEBESTRIJDING

Dit persbericht wordt verspreid door het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) op verzoek van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Het ministerie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht.

AIV - ADVIESRAAD INTERNATIONALE VRAAGSTUKKEN

P E R S B E R I C H T

HERVORMDE EU-ONTWIKKELINGSSAMENWERKING BIEDT KANSEN VOOR INTERNATIONALE ARMOEDEBESTRIJDING

Adviesraad benadrukt meerwaarde Europese Unie voor beleid minister Koenders

Den Haag, woensdag 28 mei 2008

De recent doorgevoerde hervorming van de Europese ontwikkelingssamenwerking vergroot de meerwaarde van de EU voor de armoedebestrijding in de wereld. Dat biedt kansen voor versterking van de internationale positie van de EU, van Nederland en van de ontwikkelingslanden waarmee Nederland samenwerkt. Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken in het advies 'Nederland en de Europese Ontwikkelingssamenwerking'. Het advies is dinsdag aan de betrokken bewindslieden aangeboden.

Op verzoek van minister Koenders onderzocht de AIV de hervormingen en versterkingen die de Europese Unie de laatste jaren in haar ontwikkelingsbeleid heeft doorgevoerd. Het oordeel is kritisch, maar positief. De EU-hulpverlening is doeltreffender en doelmatiger geworden. Dat geldt niet alleen voor van het functioneren van beleidsinstrumenten, maar ook voor de uitvoering in het veld. Bij de uitwerking en toepassing is afstemming met de EU-lidstaten wel cruciaal. De AIV noemt daarbij het belang van coördinatie, complementariteit, werkverdeling en beleidscoherentie. Het nieuwe EU-verdrag uit 2007 biedt daarvoor genoeg ruimte.

Hervorming en versterking

Vooral sinds 2003 heeft de EU in haar ontwikkelingssamenwerkingsbeleid een aanzienlijk aantal hervormingen en versterkingen doorgevoerd, constateert de AIV. Het gaat bijvoorbeeld om administratieve hervormingen, herschikking van financiële instrumenten en verbetering van het evaluatiebeleid. Deze maatregelen hebben gezorgd voor meer doeltreffendheid en doelmatigheid. Volgens de AIV kan de EU veel concrete vooruitgang boeken op het terrein van economische groei, armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. EU-coördinatie van ontwikkelingsinspanningen kan zelfs resulteren in aanzienlijke verbetering van de hulpeffectiviteit.

Als dit bij de ontwikkelingspartners tot positieve resultaten leidt, kan Nederland op termijn overwegen de bijdrage aan de EU-ontwikkelingshulp te laten stijgen, aldus de AIV. Dit kan gevolgen hebben voor de organisatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In dat geval is dan wel versterkte coördinatie van beleid tussen Europese Commissie en de lidstaten noodzakelijk, ook voor terreinen waar de EU voordelen bezit ten opzichte van afzonderlijke lidstaten. Nederland moet zich dan ook, samen met gelijkgezinde landen, inspannen om een een effectieve taakverdeling te bereiken.

Meer politieke ruimte

De AIV pleit verder -- op basis van risico- en resultaatanalyses -- voor meer politieke ruimte voor samenwerking met risicolanden die daarvoor normaliter niet in aanmerking zouden komen. Ook dit kan gevolgen hebben voor de organisatie van het ministerie van Buitenlands Zaken.

De AIV besluit met de constatering dat de EU, meer dan enige andere internationale organisatie, een brug kan slaan tussen veiligheid en ontwikkeling. Daarvoor is wel nadere uitwerking van beleid en instrumenten voor fragiele situaties in ontwikkelingslanden nodig. Nederland kan en moet op dit terrein een actieve en constructieve rol spelen, aldus de AIV.

AIV

De AIV is een onafhankelijke raad die de regering en de Staten-Generaal adviseert over buitenlands beleid. Voorzitter is minister van Staat Frits Korthals Altes, Het advies 'Nederland en de Europese Ontwikkelingssamenwerking' is voorbereid door een gecombineerde AIV-commissie. Voorzitter was Pieter Stek, oud-bewindvoerder van Nederland bij de Wereldbank. Vice-voorzitter was Loet Mennes, emeritus hoogleraar Internationale Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed