Gemeente Arnhem

Arnhem extra actief in aanpak armoede (27-05-2008) De gemeente Arnhem krijgt extra geld van het rijk om armoede te bestrijden, specifiek ook in het belang van kinderen uit arme gezinnen, en om huishoudens te helpen uit de schulden te komen. Voor deze schulddienstverlening ontving de gemeente vorig jaar 570 duizend euro van het rijk. Dit jaar ontvangt de gemeente ruim één miljoen euro extra voor het armoedebeleid. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad in juni voor om de rijksbijdragen 2007 en 2008 voor dit doel te bestemmen, vooruitlopend op de vaststelling van de Armoede Agenda in november.

Er vinden nu stadsgesprekken plaats met dienstverleners en klanten om de armoedevoorzieningen meer te richten op de vraag van de klanten. Dat maakt een betere aanpak van de armoede mogelijk, die straks wordt verwoord in de Armoede Agenda.

B en W willen bereiken dat kinderen gewoon lid kunnen zijn van de sportclub en muziekles of een andere cursus kunnen volgen. Arme gezinnen moeten gemakkelijker gebruik kunnen maken van de voorzieningen die voor hen bestemd zijn. Het college wil helpen voorkomen dat mensen zich in de schulden steken.

Over de besteding van de extra rijksgelden vanaf 2009 neemt de gemeenteraad een besluit bij de meerjarenbegroting vanaf 2009. Ook de komende jaren ontvangt de gemeente gemiddeld ruim één miljoen euro extra van het rijk voor armoedebeleid. Het geld maakt deel uit van de algemene uitkering van het rijk aan de gemeente. Bij de vaststelling van de Armoede Agenda zal de raad bepalen hoeveel geld er de komende jaren beschikbaar is voor de uitvoering.