Politie Drenthe

Vervoer personen in aanhangwagens verboden en riskant

Komende weekeinde politiecontroles in- en rond Pesse

Pesse, 27-05-2008 o Het vervoer van personen op aanhangers is verboden en riskant. Vaak gebeurt dit in combinatie met overmatig alcoholgebruik. De kans op (verkeers)ongelukken is daardoor nog groter. Eigenaars van aanhangers en bestuurders van trekkende voertuigen kunnen niet alleen een fikse boete krijgen maar bij een ongeluk ook forse schadeclaims. De politie controleert het komende muziekweekeinde in Pesse extra op deze gevaarlijke overtredingen.

Het vervoer van groepen personen op door tractoren getrokken aanhangers gebeurt regelmatig. Naast bijvoorbeeld de overwinningsrit van een plaatselijk sportteam door het dorp zijn daar ook de ritten naar bepaalde muziekfeesten. Soms zitten de passagiers op een paar pakken hooi of stro maar soms ook staan er complete bankstellen en barretjes op de aanhangers. Artikel 61b van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) verbiedt het vervoeren van personen in de open of gesloten laadruimte van een motorvoertuig of bromfiets en in of op een aanhangwagen achter een motorvoertuig of bromfiets.

Alcohol

Vaak wordt er tijdens de ritten volop gedronken. Niet alleen de passagiers, maar ook bestuurders blijven lang niet altijd nuchter. Vorige week vrijdagavond is op de Staphorster Grote Stouwe in Meppel nog een 16 jarige inwoner van Staphorst aangehouden. Hij bestuurde met een alcoholpromillage van 0,75 promille een tractor. Ook bleek hij niet in het bezit te zijn van een tractorrijbewijs. Achter de tractor zat een aanhanger met daarop een hele groep bierdrinkende jongeren. De passagier moesten zelf zorgen voor vervoer naar huis. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Rotzooi en gevaar

Vooral de ritten naar- en van de muziekfeesten zorgen vaak ook voor een hoop rotzooi langs de weg. De afgelopen twee jaar lag er na het feest in Pesse een spoor van rommel tot voorbij Beilen. Op een aantal plaatsen zelfs brandende pakjes stro of hooi. Menig paaltje of verkeersbord is onderweg vernield. Gevaarlijk, hinderlijk, en ontoelaatbaar. Vooral gevaarlijk voor passagiers en het overig verkeer, vooral als de tractorbestuurder gedronken heeft. Er zijn al meerdere ongelukken gebeurd met gekantelde wagens of mensen die er af vallen. Het afgelopen weekeinde overleed in Eelde nog iemand na een (ongelukkige) val van een aanhangwagen.

Politiecontroles

Het komende weekeinde treden in een feesttent aan de Pesserveldweg in Pesse bands op waarvan bekend is dat veel van hun fans reizen met tractor en aanhanger. De politie gaat zowel op vrijdag als zaterdag, voor- en na de optredens ,extra controleren op het rijden onder invloed van tractorbestuurders en het vervoer van personen op aanhangwagens.

Gevolgen

Als overtredingen worden geconstateerd heeft dit een aantal gevolgen. De bestuurder krijgt een boete die kan oplopen tot 150,-. Bestuurders die gedronken hebben worden aangehouden en er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Passagiers moeten verder lopen want doorrijden wordt niet toegestaan. Doen ze dit toch dan kunnen tractor en aanhanger in beslag worden genomen.

De voorlichting over dit bericht wordt voor politie Drenthe gedaan door Dirk Neef. Hij is bereikbaar via 06-51557950