NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Tom-Tom voor regelgeving kan bouwproductie versnellen

NVB in nieuwe essayuitgave Opinar
Het ontwikkelen van plannen en vervolgens bouwen van woningen duurt in Nederland inmiddels drie keer zo lang als dertig jaar geleden. In de jaren zeventig duurde dit proces nog zon dertig maanden, binnenkort moet voor een gemiddeld woningbouwproject negentig maanden worden uitgetrokken. De toenemende bureaucratie en daarmee het ontstaan van een woud aan regels is hier de voornaamste oorzaak van. Om het proces soepeler en dus sneller te laten verlopen is, naast het schrappen van regels, het ontwikkelen van een Tom-Tom noodzakelijk. Deze moet als navigator onder andere procedures inzichtelijk maken en waarschuwen voor fouten op dat vlak.

Deze aanbeveling doet NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in Opinar. Opinar is een nieuwe uitgave van de brancheorganisatie van ruim 200 bouwende ontwikkelaars en moet uitgroeien tot een belangrijk platform voor opinie en discussie. Daarbij hanteert NVB met Opinar de zogenoemde essayformule. In elke Opinar schrijft een deskundige vanuit zijn of haar ervaringen een essay. Deze opinie wordt vervolgens in het tweede deel van Opinar door anderen in perspectief geplaatst, aangevallen of onderschreven. En uiteraard laat ook NVB haar licht over het thema schijnen. Met Opinar komt NVB vooral tegemoet aan de groeiende vraag naar verdieping van onderwerpen die de bouwsector bezighouden. Opinar gaat vier keer per jaar verschijnen.

In de eerste uitgave van Opinar staat de professionalisering van het vak projectontwikkeling centraal. In het essay worden de jaren zeventig, tachtig, negentig tot heden behandeld. Wat opvalt, is dat projectontwikkeling vooral in de afgelopen decennia met topsport te vergelijken is. Er wordt heel veel van ontwikkelaars gevraagd. Maar tegelijkertijd wordt het de marktpartijen door de toenemende bureaucratie ook steeds lastiger gemaakt. Zo merkt een van de geïnterviewden in Opinar op, dat het maar goed is dat Nederland niet is gaan tenderen voor de Olympische Spelen. Want stel nu dat we zouden winnen? De kans is heel groot, dat we door de enorme hoeveelheid aan procedures de nieuwe stadions, hotels en andere accommodaties niet eens op tijd klaar zouden hebben. Een afgang zou het worden. Het doorgronden van alle ruimtelijke ordeningsprocedures is bijna een wetenschap geworden.

Door toenemende regelgeving en procedures, is de tijd tussen planvorming en oplevering van een gemiddeld woningbouwproject in de afgelopen periode tot negentig maanden opgelopen. Onaanvaardbaar vindt NVB die in Opinar zeven aanbevelingen doet om deze bureaucratie een halt toe te roepen. Zo bepleit het onder andere de ontwikkeling van een Tom-Tom voor het in kaart brengen van het woud aan regels. Een dergelijke navigator moet tevens inzichtelijk maken welke stappen een plan moet doorlopen en waarschuwt voor procedurefouten en onderling botsende regels. Het ministerie van VROM zou, aldus NVB, een dergelijk systeem in samenwerking met marktpartijen en gemeenten moeten ontwikkelen.


---