Gerechtelijke organisatie

Zes verdachten veroordeeld voor gijzeling, zware mishandeling en afpersing

Zutphen, 27 mei 2008 - De rechtbank Zutphen heeft zes verdachten veroordeeld voor hun aandeel in een gijzeling en zware mishandeling en het afpersen van de oom van de gegijzelde. Drie verdachten zijn vrijgesproken.

De uitspraken

o Verdachte C is acht jaar gevangenisstraf wegens medeplegen van gijzeling en van zware mishandeling van het slachtoffer opgelegd. (LJN: BD2491)

o Verdachte L is drie jaar en zes maanden gevangenisstraf wegens medeplegen van gijzeling en afpersing van de oom van de gegijzelde opgelegd. (LJN: BD2454)

o Verdachte D is veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf wegens medeplegen van gijzeling. (LJN: BD2483)

o Verdachte F is veroordeeld tot veertien maanden gevangenisstraf waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar wegens medeplichtigheid aan de gijzeling. (LJN: BD2449)

o Verdachten B en A zijn ieder veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien weken, waarvan vier voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar, wegens openlijke geweldpleging tegen de oom van de gegijzelde. (LJN: BD2435 en BD2445)

o Verdachten G, H en I zijn vrijgesproken. (LJN: BD2434, BD2438 en BD2474).

De gebeurtenissen
Een conflict over de oogst van een hennepplantage in een garagebox te Arnhem was de aanleiding van de gijzeling, de zware mishandeling van de gegijzelde en de afpersing van de familie van de gegijzelde. In de nacht van 12 op 13 maart 2007 werd deze oogst door slachtoffer A samen met zijn oom (slachtoffer B) weggehaald.

De volgende dag werd slachtoffer A door onder meer verdachte C naar de leeggehaalde garagebox in Arnhem gereden, waar hij zwaar mishandeld werd. Slachtoffer A werd vastgehouden omdat de verdachten de hennepoogst terugwilden of geld in ruil daarvoor. Dan zou slachtoffer A worden vrijgelaten.

De vader (slachtoffer A) en oom (slachtoffer B) reisden op woensdagmiddag 14 maart 2007 in het bijzijn van de verdachten L. en D naar Apeldoorn om de hennep terug te halen. Dat mislukte. De oom ontsnapte in Apeldoorn uit de auto, ondanks pogingen om hem dat te beletten.

Buiten de auto is vervolgens jegens de oom door de verdachten B en A die als `beschermers' ook naar Apeldoorn waren gekomen, openlijk geweld uitgeoefend. De gewaarschuwde politie hoorde van de oom dat zijn neef (slachtoffer A) was ontvoerd en zette vervolgens alle zeilen bij om die te bevrijden.

Er zijn op donderdag 15 maart 2007 observaties uitgevoerd en telefoongesprekken afgeluisterd. In het bijzijn van de politie zijn door de vader van slachtoffer A losgeldgesprekken gevoerd met verdachte C.

De politie kwam op het spoor van een Renault Laguna, waarin de verdachten F en C rondreden. Deze verdachten werden tenslotte in de vroege ochtend van vrijdag 16 maart 2007 door de politie aangehouden.

Slachtoffer A zat echter niet in die auto. Uiteindelijk is hij op vrijdagmiddag 16 maart 2007 zwaargewond in Utrecht door zijn ontvoerders achtergelaten.

Fictieve letters
De letters bij de verdachten en slachtoffers zijn fictief. Voor de herkenbaarheid van de personen in de uitspraken zijn ze na de anonimisering toegevoegd.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 27 mei 2008 Naar boven